Google

10 Φεβρουαρίου 2007

Χριστιανισμός,φετιχισμός,ειδωλολατρία

Αποκαλούν άλλους ειδωλολάτρες,αλλά τελικά σήμερα οι μόνοι φετιχιστές και ειδωλολάτρες είναι βεβαίως οι χριστιανοί...
Θαυματουργές εικόνες που δακρύζουν,ξύσματα ξύλων που γιατρεύουν,δεξιές πόδες αγίων να περιφέρονται από ενορία σε ενορία είναι μερικές μόνο από τις εκφράσεις φετιχισμού του χριστιανισμού από υπάρξεως μέχρι και σήμερα.
Ας δούμε λίγο αποσπάσματα από τα Συναξάρια με ενδιαφέρον.Α,νωρίτερα να σας πω πως η Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια,στη λέξη "φετιχισμός" συμπληρώνει πως αποτελεί "γνώρισμα των απολίτιστων λαών"



Η Εκκλησία τελεί την προσκύνηση της Τίμιας Αλύσεως(αλυσίδας)του Αποστόλου Πέτρου(16/1)και Τίμιας Εσθήτος της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου(2/7),η οποία είναι διωκτήριον πάσης ασθενείας.
Επιπλέον,θεωρεί θαυματουργά τα ενδύματα της αγίας Γολινδούχ(13/7),ένα σεντόνι που ήταν βαμμένο με το αίμα του οσίου Αθανασίου(5/7),το μοναχικόν κολόβιον(μανδύα)του αγίου μάρτυρος Αναστασίου(24/1),το οποιό "δαιμονισμένος τις ευθύς άμα ενεδύθη το άνωθεν κολόβιον του μάρυρος,ευθύς ηλευθερώθη από το δαιμόνιον",το χώμα του τάφου του αγίου Υακίνθου(18/7),το οποίο "συνάζων ο επίσκοπος εις εν αγγείον ιερόν διαμοιράζει αυτό εις τους χριστιανούς και δι'αυτού ιατρεύονται τα πάθη της ψυχής και του σώματος",τις πέτρες με τα αίματα της αγίας Μαρκέλλης(22/7) "Ταύτας τας αιματωμένας πέτρας λαμβάνοντες οι χριστιανοί και ξύοντες βάλλουσι τα αποξύσματα εκείνα εις αγγεία και έχουσιν αυτά ιατρειάν πάσης ασθενείας".

Ο όσιος Αγαπητός γιάτρευε "με μόνο το πιάσιμο το πιάσιμο της χειρός του και με μόνο την σκιάν του σώματός του",αλλά "η αφή και η προσέγγισις των φορεμάτων του οσίου Πέτρου του εν Γαλατία ενήργη θαύματα,καθώς και τα ενδύματα του Αποστόλου Παύλου".
Η μητέρα κάποιου Θεοδώρητου,η οποία θεραπέυθηκε από τον όσιο Πέτρο πήρε από αυτόν δώρο τη μισή του ζώνη(η τύχη της άλλης μισής αγνοείται...) και "μετεχειρίζετο αυτήν ως ιατρικόν".Και όταν το έμαθαν αυτό γνωστοί και φίλοι πήγαιναν στη μητέρα του Θεοδώρητου και "συχνάκις ελάμβανον την ζώνην εκείνην εις βοήθειάν των"(βοήθεια σε μας και στους Έλληνες σήμερα που περιμένουν ζώνες και σκιές για να θεραπεύσουν πάσα νόσο.Διότι η μαλακία τους-το έχουμε ξαναπεί-είναι αθεράπευτη!)



Αυτές τις "επιστημονικές" μεθόδους χρησιμοποιούσαν(συγνώμη,λάθος στο χρόνο)χρησιμοποιούν για την ίαση των ασθενειών τους,μαζί με εξορκισμούς,λιτανείες,ανάγνωση ευχών,κι αν κάποιος αρνηθεί να τα στάξει σε αυτούς και πάει σε γιατρό,αποπέμπεται!Μην ξεχνάτε πως κι ο Παϊσιος ακόμη είναι θαμμένος στη Σουρωτή Θεσ/νίκης,διότι δεν τον δέχθηκαν πίσω στον Άθω,αφού βγήκε για να πάει στο γιατρό.

Πήραμε μία ελάχιστη γεύση του φετιχισμού των χριστιανών...Έτσι,όταν ακούμε τη λέξη ειδωλολάτρες,πρέπει το μυαλό μας να πηγαίνει κατευθείαν στα πρόβατα της εβραιογενούς θρησκείας.Δε χρειάζονται περισσότερα παραδείγματα,αφού τα ζούμε καθημερινά και από κοντά όλοι μας τέτοιου είδους φαινόμενα...
Πάντως,για περεταίρω παρόμοιες καταστάσεις και πολλά άλλα ενδιαφέροντα,διαβάστε το βιβλίο: "Βίοι Αγίων,πρότυπα προς αποφυγήν" του Γεώργιου Γρηγορομιχελάκη, από το οποίο "έκλεψα" τα κομμάτια αυτά των Συναξαριστών.

7 σχόλια:

Αταίριαστος είπε...

Θυμηθείτε επίσης το πλήθος που συρρέει για να προσκυνήσει μία εικόνα όταν έρχεται από το Αγιο Όρος ή από τα Ιεροσόλυμα ή από όπου αλλού, ιδίως όταν η συγκεκριμένη εικόνα (και όχι το πρόσωπο προφανώς) θεωρείται θαυματουργή. Όταν ήρθε η Παναγία του Άξιον Εστί κάποιοι δεν πρόλαβαν να την προσκυνήσουν και προσκυνούσαν το αναλόγιο πάνω στο οποίο ήταν τοποθετημένη! Αν δεν είναι αυτό ειδωλολατρία τότε τι είναι;

Zaphod είπε...

Πέστα άρχοντα!!!

Μεγάλη φρίκη είχα φάει πι οπιτσιρικάς όταν ήμανε στην Ζάκυνθο και κάνανε περιφορά του αγίου!
"Εικόνα;" ρωτάω ο αδαής...
"Του αγίου είπαμε ρε μάπα", η απάντηση. Κάνουν ακόμα βόλτες με το πτώμα....Τί μάγος της φυλής και μαλακίες εμείς είμαστε χειρότεροι!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Να προσθέσουμε το πόδι του Αποστόλου Ανδρέα στην Κεφαλλονιά; Πόσα ακόμα άραγε να συμπληρώσουμε; Το σπίτι της Ακυλλίνας στο Ζαγλιβέρι Θεσσαλονίκης; Άσε είναι τόσα αστεία που λίγο πιο πικρή είναι η ιστορία της φραπελιάς (κατά προτίμηση με το ράντισμα και το χώμα).

Λιπαρδόνιος είπε...

Αν και λίγο καθυστερημένα τα σχόλιά μου.

@ αταίριαστο : Υπάρχουν πολλοί αφελείς σε αυτό το κράτος κι ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό σε αυτήν εδώ την πόλη(θεσ/νίκη).Ναι,θυμάμαι πολύ πρόσφατα πόσος κόσμος πήγε στον άγιο Δημήτριο να προσκυνήσει απλώς μία εικόνα που από είχε έρθει από κάπου(δε θυμάμαι από που),την ίδια μήπως λέμε;

@ Zaphod : Εσύ καλά ήσουν!Εγώ πιτσιρικάς ήμουν αρκετά...πιστός(ω,ναι!)

@ δείμο του πολίτη : Το πόδι του Αγίου Ανδρέα ε;Δεν το γνωρίζω,αλλά θυμάμαι πρόσφατο άρθρο του Δαυλού που περιείχε μία επιστολή(κάποιων αιώνων πριν)ενός οργισμένου ανθρώπου της εκκλησίας(δε θυμάμαι ποια ακριβώς θέση είχε)προς ένα μοναχό και ζητούσε να λογικευθούν κάπως.Αν καθίσεις και μετρήσεις(ανέφερε)τα πόσα πόδια και χέρια έχει ένας άγιος(από αυτά που φυλάττουν οι ναοί)θα βρεις παράλογα νούμερα.Έτσι, ο άγιος Προκόπιος εμαφανίζεται να έχει 10 χέρια,ενώ η αγία Βαρβάρα 5 μαστούς!!!

Πτωματολατρεία το μεγαλείο σου τελειωμό δεν έχει...

Ανώνυμος είπε...

Περί μαστών δε γνωρίζω, αλλά πρέπει να παραδεχτώ πως εγώ το να έχουν οι "άγιοι" 10 χερια έκαστος το βρίσκω όχι μόνο απόλυτα λογικό αλλά και σαφώς επιβεβλημένο, καθότι τα 2 σε ελάχιστες μόνον περιπτώσεις επαρκούν για την είσπραξη των οβολών που τους προσφέρουν οι "πολέμιοι της ειδωλολατρείας" φανατικοί οπαδοί τους.

Ανώνυμος είπε...

έχετε μερικά δίκια,έχετε και αρκετές προκαταλήψεις.....
η όλη συζητηση εχει γίνει πολλές φορες στην ιστορία..
στην καθ ημάς Ανατολη υπάρχει η ουσιωδέστατη διάκριση Ακτιστου-κτιστού....
http://romanity.org/htm/rom.e.02.i_thriskeia_einai_neurobiologiki_astheneia.01.htm

PANAGIOTIS είπε...

Πραγματικά είναι λυπηρό το να ζει κανείς στην Ελλάδα και να απέχει τόσο πολύ από την πνευματική ζωή.
Εμείς οι Έλληνες έχουμε πολύ βαριά κληρονομιά και σίγουρα αυτό μας διαφεύγει. Είναι τόσος ο πνευματικός πλούτος που πραγματικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι μόνο ένας τυφλός δεν τον βλέπει. Λυπάμαι