Google

26 Φεβρουαρίου 2007

Πίστη στο Σύνταγμα

Το είχα δημοσιεύσει πριν ενάμισι μήνα περίπου,το είχα αποσύρει και το ξαναδημοσιεύω και πάλι τώρα.Μπορείτε επίσης να το διαβάσετε στο τρέχον τεύχος του Δαυλού (σελ.20782)

Γίνεται αρκετή συζήτηση γύρω από το θέμα "χωρισμού Κράτους-εκκλησίας". Πώς ακριβώς,αλήθεια,τον αντιλαμβάνεται ο καθένας αυτόν το χωρισμό;Κάποια απλώς βασικά ζητήματα(όπως π.χ. να μην αμείβονται οι παπάδες από το Δημόσιο,να μην υπάρχει προσευχή στα σχολεία,υποχρεωτικός ο πολιτικός γάμος,κατάργηση θρησκευτικών,πολιτικός όρκος) και τέρμα;Αυτά είναι μόνο που συνδέουν σήμερα το Κράτος με την την ορθοδοξία;

Για να δούμε το θέμα λίγο πιο ρεαλιστικά,ο χωρισμός εκκλησίας-Κράτους,πέραν του όποιου πολιτικού κόστους,εάν ποτέ τελικά αποφασιστεί να γίνει,θα αφορά ένα ολόκληρο πλέγμα διατάξεων,νομοθετημάτων,άρθρων των κωδίκων,τα οποία θα χρήζουν αντικατάστασης,ένα ολόκληρο κουβάρι που θα είναι και δύσκολο και χρονοβόρο να τροποποιηθεί...

Ξεκίνησα μια μικρή έρευνα σε άρθρα των τεσσάρων βασικών κωδίκων(αστικού,πολ.δικονομίας,ποινικού και ποινικής δικονομίας) για να βρω τέτοιου είδους περίεργα άρθρα.Τα αποτελέσματα αυτά θα τα βλέπουμε μαζί στην πορεία.

Σήμερα,όμως,ας ξεκινήσουμε με το θεμελιώδη Νόμο του Κράτους,το Νόμο που περιέχει τις βασικές διατάξεις πάνω στις οποίες στηρίζεται το πολίτευμά μας,η βασική οργάνωση της πολιτεάις,τα ατομικά και κοινωνικά μας δικαιώματα:Ας δούμε το ΣΥΝΤΑΓΜΑ! Τι το περίεργο εξάλλου μπορεί να περιλαμβάνεται σε αυτά τα 120 όλα κι όλα άρθρα;;;Μην ξεχνούμε ότι πρόκειται για τον ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΝΟΜΟ,ο οποίος δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές και ορίζει τα πλαίσια μέσα στα οποία οφείλει να κινείται η νομοθετική εξουσία.(και οι υπόλοιπες εξουσίες) Πάμε:
ΣΥΝΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Εις το Όνομα της Αγίας Ομοουσίας και Αδιαιρέτου Τριάδος

Βλέπουμε ότι προτού καν αρχίσουν τα άρθρα,θα μπορούσε να υποστηριχθεί πως όποιος δεν πιστεύει στην Αγία,Ομοούσια και Αδιαίρετη Τριάδα είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ! Ας συνεχίσουμε όμως:

Άρθρο 3:(Προτού σας πω τι λέει το ΟΛΟ το τρίτο άρθρο,να σας ενημερώσω πως τα 120 άρθρα χωρίζονται σε τέσσερα μέρη.Το πρώτο μέρος φέρει τον τίτλο ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ και περιλαμβάνει ΜΟΝΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΡΩΤΑ ΑΡΘΡΑ.Άρα περιμένει κανείς να δει εκεί Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΒΑΣΙΚΟ από το θεμελιώδη αυτό νόμο.Το τρίτο άρθρο είναι και το μεγαλύτερο μακράν σε έκταση από τα τρία πρώτα...) (Οι παρακάτω αριθμοί είναι οι παράγραφοι του τρίτου άρθρου-η τρίτη παράγραφος είναι και η αγαπημένη μου,βασικότατη για ένα Σύνταγμα!)

1.Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού.Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας,που γνωρίζει κεφαλή της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, υπάρχει αναπόσπαστα δεμένη δογματικάμε τη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Εκκλησία του Χριστού· τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Είναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Ιερά Σύνοδο των εν ενεργεία Αρχιερέων και από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Τόμου της κθ' (29) Ιουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.
2.Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Κράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
3.Το κείμενο της Αγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. Η επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδας και της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη.

Άρθρο 14 παρ.3 : Η κατάσχεση εφημερίδων και άλλων εντύπων, είτε πριν από την κυκλοφορία είτε ύστερα από αυτή, απαγορεύεται. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η κατάσχεση, με παραγγελία του εισαγγελέα, μετά την κυκλοφορία: α) για προσβολή της χριστιανικής και κάθε άλλης γνωστής θρησκείας, β) για προσβολή του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, γ) για δημοσίευμα που αποκαλύπτει πληροφορίες για τη σύνθεση, τον εξοπλισμό και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων ή την οχύρωση της Χώρας ή που έχει σκοπό τη βίαιη ανατροπή του πολιτεύματος ή στρέφεται κατά της εδαφικής ακεραιότητας του Κράτους, δ) για άσεμνα δημοσιεύματα που προσβάλλουν ολοφάνερα τη δημόσια αιδώ, στις περιπτώσεις που ορίζει ο νόμος.

Να λοιπόν ποιος είναι πρώτος και ο βασικός λόγος για τον οποίο ένα έντυπο μπορεί να κατασχεθεί!

Περίφημο(με τις τρέχουσες κινητοποιήσεις) άρθρο 16 παρ.2 παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.

Για διαβάστε μόνο τα μαυρισμένα!Και μετά σου λένε ΟΧΙ στην αναθεώρηση του 16...

Άρθρο 18 παρ 8 : Δεν επιτρέπεται να απαλλοτριωθεί η αγροτική ιδιοκτησία των Σταυροπηγιακών Ιερών Μονών της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας στη Χαλκιδική, των Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη και του Ευαγγελιστή Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο, με εξαίρεση τα μετόχια. Επίσης δεν επιτρέπεται να απαλλοτριωθεί η περιουσία που βρίσκεται στην Ελλάδα των Πατριαρχείων Αλεξάνδρειας, Αντιόχειας και Ιεροσολύμων, καθώς και της Ιερής Μονής του Σινά.

Απορώ γιατί τέτοια διάταξη να χαραμίζεται στο άρθρο 18(που βρίσκεται στο κεφάλαιο των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων)και να μην μπαίνει στις πρώτες πρώτες θέσεις!

Αρθρο 33 παρ.2 : Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν αναλάβει την άσκηση των καθηκόντων του, δίνει ενώπιον της Βουλής τον ακόλουθο όρκο: «Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού».

Καμία πρόβλεψη για άλλου είδους όρκο!

Άρθρο 59 παρ 1: Οι βουλευτές πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους δίνουν στο Βουλευτήριο και σε δημόσια συνεδρίαση τον ακόλουθο όρκο: «Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΗ(Μ'αρέσει αυτή η άρνηση στο κόμμα { , } και η επιμονή στο και! ΚΑΙ με χώρισες ΚΑΙ με στενοχώρησες! )

Άρθρο 105 : (Αποτελεί μόνο του όλο το τρίτο κεφάλαιο του τρίτου μέρους του Συντάγματος και φέρει τίτλο "Καθεστώς του Αγίου Όρους")


1.Η χερσόνησος του Αθω, από τη Μεγάλη Βίγλα και πέρα, η οποία αποτελεί την περιοχή του Αγίου Όρους, είναι, σύμφωνα με το αρχαίο προνομιακό καθεστώς του, αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, του οποίου η κυριαρχία πάνω σ' αυτό παραμένει άθικτη. Από πνευματική άποψη το Άγιο Όρος διατελεί υπό την άμεση δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Όλοι όσοι μονάζουν σ' αυτό αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια μόλις προσληφθούν ως δόκιμοι ή μοναχοί, χωρίς άλλη διατύπωση.

2.Το Άγιο Όρος διοικείται, σύμφωνα με το καθεστώς του, από τις είκοσι ιερές μονές του, μεταξύ των οποίων είναι κατανεμημένη ολόκληρη η χερσόνησος του Άθω, το έδαφος της οποίας είναι αναπαλλοτρίωτο. Η διοίκησή του ασκείται από αντιπροσώπους των ιερών μονών, οι οποίοι αποτελούν την ιερή κοινότητα. Δεν επιτρέπεται καμία απολύτως μεταβολή στο διοικητικό σύστημα ή στον αριθμό των μονών του Αγίου Όρους, ούτε στην ιεραρχική τάξη και τη θέση τους προς τα υποτελή τους εξαρτήματα. Απαγορεύεται να εγκαταβιώνουν στο Άγιο Όρος ετερόδοξοι ή σχισματικοί.

3.Ο λεπτομερής καθορισμός των αγιορειτικών καθεστώτων και του τρόπου της λειτουργίας τους γίνεται από τον καταστατικό χάρτη του Αγίου Όρους, τον οποίο, με σύμπραξη του αντιπροσώπου του κράτους, συντάσσουν και ψηφίζουν οι είκοσι ιερές μονές και τον επικυρώνουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Βουλή των ελλήνων.

4.Η ακριβής τήρηση των αγιορειτικών καθεστώτων τελεί ως προς το πνευματικό μέρος υπό την ανώτατη εποπτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ως προς το διοικητικό μέρος υπό την εποπτεία του Κράτους, στο οποίο ανήκει αποκλειστικά και η διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

5.Οι πιο πάνω εξουσίες του Κράτους ασκούνται από διοικητή, του οποίου τα δικαιώματα και καθήκοντα καθορίζονται με νόμο. Με νόμο επίσης καθορίζονται η δικαστική εξουσία που ασκούν οι μοναστηριακές αρχές και η ιερή κοινότητα, καθώς και τα τελωνειακά και φορολογικά πλεονεκτήματα του Αγίου Όρους.

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ!

11 σχόλια:

Zaphod είπε...

Καλή συλλογή. Το σύνταγμα παίρνει δίκαια την θέση του δίπλα στο Κάμα σούτρα και στα ευαγγέλια στα βιβλία (ή έγγραφα) που όλοι μιλάνε γι' αυτά (και το παίζουν και ειδήμονες) και κανένας δεν έχει διαβάσει. Ειδικά το άρθρο 16 ήταν τόόόόόσο ωραίο. Ρε αλλαγή ρεεεεεεε

Ερώτηση. Δηλαδή για να γίνει κάποιος πρόεδρος της δημοκρατίας πρέπει αναγκαστικά να είναι Χ.Ο. ;

cyrusgeo είπε...

Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα:

Αν κάποιος ημιπαράφρων (και έχουμε πολλούς...) βγει και πει, όπως ο Μπους, ότι όποιος δεν είναι Χριστιανός δεν είναι πατριώτης, ούτε καλός πολίτης, θα έχει δίκιο.

Κοτζάμ Σύνταγμα το λέει...

Και δεν νομίζω πως θα αλλάξει αυτό -- τουλάχιστον τα επόμενα 100 χρόνια...

Apollon είπε...

Zaphod : Και βέβαια δεν μπορεί κάποιος μη Χ.Ο. να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Την έρευνα τη συνεχίζω και στα υπόλοιπα νομοθετήματα.Θα τα δούμε σύντομα και τα άλλα!

Cyrusgeo : Δε χρειάζεται να βάλεις "ΑΝ" στην πρόταση.Νομίζω ότι ουκ ολίγοι το έχουν δηλώσει και το δηλώνουν!Και εννοείται ότι αυτό γίνεται...υπό τις ευλογίες του Συντάγματος
!Μακάρι,εστώ και σε 100 χρόνια να αλλάξει

Zaphod είπε...

Α τώρα που το ξαναείδα μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι με το πως μπορεί να δοθεί η ελληνική υπηκοότητα σε δόκιμους μοναχούς του Αγ. Όρους!!!
Έλεος...είπαμε κράτος εν κράτει και μαγαζί γωνία και....αλλά έλεος!!


@Cyrusgeo : Και μετά λέμε πως είναι φασίστας ο Ψωμιάδης και ο κάθε τέτοιος ελληνοχριστιανός (ρε τι ακούμε...) τελικά αυτοί είναι οι σωστοί και νόμιμοι!.......που πάμε ρεεε

Apollon είπε...

Είμαστε,όπως και να το κάνουμε:

"Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ"

Nassos είπε...

Θεοκρατία τύπου Ιράν; Ή μήπως Βατικανού; Ή μήπως μας αρέσει να το λέμε έτσι, για να περνάει η ώρα.

Και ο χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας μπορεί να ωφελήσει και τις 2 πλευρές.

Zaphod είπε...

Apropo to 3erete pws stin tourkia - an thimamai kala - den yparxei ypoxrewtiko mathima thriskeytikwn????

Mia xara theokratia eimaste....

Nassos είπε...

Ναι, ξέρεις αγαπητέ τι εστί κεμαλικο εκκοσμικευμένο Κράτος; Ξέρεις την απέχθεια του Kemal Atatürk και του σημερινού στρατιωτικο-οικονομικού κατεστημένου απέναντι στον Ισλαμισμό (αν τους δινόταν η ευκαιρία αμέσως θα έριχναν τον Ερντογάν);

Και εκεί έχουν δικτατορία.

Apollon είπε...

Απ'όσο γνωρίζω πάντως,στο θέμα χωρισμού Κράτους-εκκλησίας η Τουρκία είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς(χάρη στον Κεμάλ βασικά)
Θυμάστε το θέμα με τη μαντήλα και τη γυναίκα του πρωθυπουργού Ερντογάν;Αυτή ήθελε να τη φοράει και μέσα στο Πανεπιστήμιο,αλλά κάτι τέτοιο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ!

ο δείμος του πολίτη είπε...

Βασικά το καλό είναι ότι η κοινωνία ξεπέρασε το θεοκρατικό Σύνταγμα και πια δεν είμαστε σε καταστάσεςι που θέλει κι ο Χριστόδουλος -ευτυχώς. Πέραν τούτου, πολλοί νομικοί συνταγματολόγοι (Βενιζέλος, Λοβέρδος κλπ) μιλάνε για διαχωρισμό χωρίς ανάλογη αναθεώρηση, αλλά μόνο μία σχετική ψήφιση νόμου.

Το θέμα όμως είναι άμεσα πολιτικό και άμεσα οικονομικό. Η θρησκεία είναι αναγκαία ως εξουσιαστικός ιδεολογικός μηχανισμός. Ανάγκη έχουμε από μία μεταθρησκευτική σκέψη, ιδεολογία και ηθική.

Προτρέπω στο δοκίμιό μου περί θρησκείας.

Prodromos είπε...

Γνωρίζει κανείς αν τα κατάπτυστα άρθρα του αστείου (σε πολύ περισσότερα θέματα από το θρησκευτικό που τίθεται εδώ) κειμένου που λέγεται "σύνταγμα της Ελλάδας" αντίκεινται (όπως εύλογα θα περίμενε κανείς) στην ευρωπαϊκή νομοθεσία ή/και διεθνείς συμβάσεις/διατάξεις/μνημόνια κτλ που κατά καιρούς έχει υπογράψει το ελληνικό κράτος;;;
Μήπως είναι καιρός να ζητήσουμε από τους Ευρωκράτες και λοιπούς καρεκλοκενταύρους/τεχνοκράτες να μας προστατέψουν από τους μάνατζερ της Εκκλησία της Ελλάδος Α.Ε. (δεν έχει και μετοχές η π...α, ν'αγοράσουμε μπας και δώσει κανένα μέρισμα) και τους πολλούς της πελάτες;;;