Google

16 Σεπτεμβρίου 2006

Περί "θαυμάτων"

Σε μια συζήτηση που είχαμε με φίλους χθες σχετικά με τις θρησκείες,συμφωνήσαμε κάποια στιγμή στην ανάγκη της κάθε θρησκείας να προβάλλει προς τα έξω διαφόρων ειδών "θαύματα",που ο πολύς,αφελής και ηλίθιος κόσμακης τα δέχεται,χωρίς να βάλει τη λογική και το μυαλό του να δουλέψει...Έτσι η κάθε ΘΡΗΣΚΕΙΑ Α.Ε. αποκτά πλήθος οπαδών,τους οποίους τους χειραγωγεί,τους κατευθύνει κατά βούληση και οι κοιλιές των παπαδαριών ολοένα και φουσκώνουν!
Το άγιο φως σου λέει ο άλλος,δίχως να γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται και τα πρόβατα κατακλύζουν τα μέρη εκείνα,καταθέτοντας τον οβολό τους στην περιοχή.Αλήθεια, τί φτηνού εντυπωσιασμού θαύμα για έναν Θεό...
Δεν έχω σκοπό στο παρόν άρθρο να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες για το κάθε θαύμα(μπορώ να επανέλθω είτε σε επόμενα,είτε στα σχόλια αυτού).Θα σας δείξω μόνο τί αναφέρει ο μεγάλος Μαρκήσιος Ντε Σαντ στο "διάλογο ενός παπά με ένα μελλοθάνατο" :

"Όσο για τα θαύματά σας,δε με εντυπωσιάζουν.Όλοι οι πονηροί έχουν κάνει θαύματα και όλοι οι ηλίθιοι τα έχουν πιστέψει.Για να πεισθώ για την αλήθεια ενός θαύματος,πρέπει προηγουμένως να πεισθώ ότι το γεγονός που το αποκαλείτε έτσι είναι παντελώς αντίθετο με τους Νόμους της Φύσεως,γιατί μόνο όταν είναι έξω από αυτήν μπορεί να περάσει για θαύμα.Και ποιος γνωρίζει τη Φύση αρκετά καλά,ώστε να τολμήσει να βεβαιώσει σε ποιο ακριβώς σημείο αυτή ξεπερνιέται ή παραβιάζεται;Για να γίνει συνεπώς πιστευτό ένα θαύμα δεν απαιτούνται παρά μόνο δύο παράγοντες,ένας θαυματοποιός και μια δυο γυναικούλες.Έλα τώρα,μην ψάχνεις άλλα στηρίγματα για την πίστη σου.Όλοι οι ιδρυτές θρησκειών έκαναν αυτά που αποκαλείτε θαύματα και,τί περίεργο,όλοι τους βρήκαν ανόητους να τους πιστέψουν...Αχ φίλε μου,αν ο Θεός σου όντως υπήρχε,θα είχε τόση ανάγκη από θαύματα,μαρτύρια και προφητείες για να στήσει την αυτοκρατορία του;"

9 σχόλια:

Αταίριαστος είπε...

Ήταν μέγας ο μαρκήσιος!

Debby είπε...

Οχι όλες οι θρησκείες... Κάποιες ναι.

Λιπαρδόνιος είπε...

Ποιες θρησκείες θα εξαιρούσες;

Debby είπε...

Υποθέτω ότι οι ανατολικές θρησκείες βάση όσο έχω διαβάσει τουλάχιστον (και χωρίς να παίρνω όρκο) δεν έχουν βασιστεί τόσο στα θαύματα σαν στοιχείο της φιλοσοφίας τους. Εχουν άλλα αυτοί αλλά όχι τέτοια φαινόμενα!

Τυπος Νυχτερινος είπε...

Για τον Βούδα είμαι σίγουρη πως δε βάσισε τη φιλοσοφία της θρησκείας του στα θαύματα, τουλάχιστον όχι όπως εννοούνται τα θαύματα στη χριστιανική θρησκεία.

Από την άλλη και οι αρχαίοι θεοί της Ελλάδας έκαναν "θαύματα", αλλά μάλλον οφελιμιστικά την είχαν δει τη δουλειά, αν θυμηθούμε τουλάχιστον το Δία με τις κατά σειρά μεταμορφώσεις του για να καταφέρει να κουτουπώσει όποια θνητή του γυάλιζε (χρυσή βροχή για τη Δανάη, ταύρος για την Ευρώπη, κύκνος για τη Λήδα, αετός για το Γανυμήδη κ.ο.κ.)

Γειά σου Απόλλωνα. Καλό φθινόπωρο :)

Τυπος Νυχτερινος είπε...

Εχμ...

διόρθωση:

για όποια θνητή ή θνητό του γυάλιζε

aggelos-x-aggelos είπε...

Και πάνω που το αγόρασα αυτό το βιβλίο, αλλά είχα διαβάσει μόνο το πρώτο μέρος! Και έλεγα τώρα να το ανοίξω ή να μπω για λίγο στα blogs...

Ευχαριστώ για τους υπόλοιπους στίχους στο blog της Debby

Λιπαρδόνιος είπε...

Debby, Συμφωνώ ότι πράγματι οι ανατολικές-φιλοσοφικές θρησκείες δε στηρίζονται στα θαύματα.Αυτά κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούνται στις μονοθεϊστικές(που είναι τρεις με κοινή ρίζα).

Νυχτερινέ τύπε, Η ελληνική θρησκεία,ωστόσο,έχει επικρατήσει σήμερα ως ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ,ενώ ο χριστιανισμός θεωρείται ακόμη ΘΡΗΣΚΕΙΑ και αυτά που λέει μεγάλη μερίδα του κόσμου τα θεωρεί αληθινά...Τουλάχιστον οι έλληνες θεοί(η φράση τώρα "έλληνες Θεοί" μου θυμίζει λίγο Λιακόπουλα,Κεραμμυδά κλπ.) δεν ήταν μισογύνηδες,δεν ήταν ανέραστοι,αγέλαστοι και εντελώς ξενέρωτοι όπως ο Θεός των χριστιανών...

Άγγελε εξάγγελε, κοίτα σύμπτωση ε;Και μετά κάτι τύποι αμφισβητούν την ύπαρξη θαυμάτων και θεϊκών σημαδιών... Καλώς σε βρήκα!

PANAGIOTIS είπε...

Πραγματικά είναι λυπηρό το να ζει κανείς στην Ελλάδα και να απέχει τόσο πολύ από την πνευματική ζωή.
Εμείς οι Έλληνες έχουμε πολύ βαριά κληρονομιά και σίγουρα αυτό μας διαφεύγει. Είναι τόσος ο πνευματικός πλούτος που πραγματικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι μόνο ένας τυφλός δεν τον βλέπει. Λυπάμαι