Google

19 Δεκεμβρίου 2006

Νέο κόμμα εν όψει


Και το όνομα αυτού : "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ".
Πρόκειται για νέο πολιτικό φορέα,που βρίσκεται στα σκαριά. Δεν το διαφημίζω, απλά είναι καλό να υπάρχει πολυφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο(αν και αυτό το άτιμο 3% δε λέει να καταργηθεί).Έρχεται να καλύψει το "κενό"που άφησαν οι "ταύροι" του Μάνου,ενώ Μάνος και Ανδριανόπουλος δε θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο,αλλά θα είναι υποστηρικτές του.
Ας δούμε λοιπόν επιγραμματικά,λίγα βασικά σημεία της ιδρυτικής του πολιτικής διακύρηξης που παρουσιάζουν ενδιαφέρον.(με πολλά από αυτά συμφωνώ,όχι με όλα)

-Απόσυρση του Κράτους από κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα
-Δωρεάν διανομή σε όλους τους πολίτες όλης της μη χρησιμοποιούμενης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
-Χωρισμός Κράτους-εκκλησίας
-Αποποινικοποίηση της χρήσης τοξικοεξαρτητικών ουσιών
-Αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων στα ζευγάρια του ίδιου φύλου
-Πανεπιστημιακό άσυλο που θα θεμελιώνει αποκλειστικά την ακαδημαϊκή ελευθερία.
-Κατάργηση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας των καθηγητών όλων των βαθμίδων
-Κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων,ελευθερία επιλογής εκπαιδευτικού ιδρύματος από τους μαθητές.
-Ναι στην καύση των νεκρών.
-Σεβασμός του φυλετικού,θρησκευτικού κι εθνικού προσδιορισμού κάθε Έλληνα.
-Καθιέρωση της αγγλικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους.
-Κατάργηση της πολυνομίας και των αλληλοσυγκρουόμενων νόμων.Απλούστευση των νομοθετημάτων.
-Σαφής μεταναστευτική πολιτική που θα φροντίζει για την ενσωμάτωση ξένων στην ελληνική κοινωνία.Σεβασμός των ιδιαιτεροτήτων και των δικαιωμάτων τους.
-Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να μένει απαθής σε γενοκτονίες και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται οι λαοί του τρίτου κόσμου.
-Ελεύθερη αγορά και επέμβαση του Κράτους όπου μόνο χρειάζεται(σε περιπτώσεις νόθευσης του ανταγωνισμού,για την προστασία του περιβάλλοντος,για την προστασία ειδικών ομάδων του πληθυσμού κλπ.)
-Όχι στον αντιδυτικισμό και στον τυφλό αντιαμερικανισμό
-Όχι σε κάθε μορφή ρατσιστικής προκατάληψης,όχι στον αντιμεταναστευτικό ρατσισμό της ακροδεξιάς,όχι σε θρησκευτικό ρατσισμό,όχι σε αντισημιτισμό
-Ελευθερία σκέψης,ελευθερία έκφρασης,ελευθερία διακίνησης πληροφοριών,όχι στην κρατική λογοκρισία.

Αυτά είναι τα βασικά σημεία της διακύρηξης.Πώς σας ακούγονται;Τα περισσότερα ηχούν θετικά σε εμένα.Η διακήρυξη κλείνει με την πληροφόρηση ότι στις επόμενες εκλογές η "Φιλελεύθερη Συμμαχία" θα λάβει κανονικά μέρος. Εγώ να ευχηθώ καλή επιτυχία! Όσο περισσότερα κόμματα σε ένα Κοινοβούλιο,τόσο το καλύτερο για τον τόπο.
Και επιτέλους: "ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ"!

4 σχόλια:

Zaphod είπε...

Καλά ακούγονται και ωραία, συμφωνώ με τα αυτονόητα: "-Χωρισμός Κράτους-εκκλησίας", αγριεύομαι με μερικά: "-Καθιέρωση της αγγλικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους." και κάποια άλλα είναι σκέτος λαϊκισμός: "-Δωρεάν διανομή σε όλους τους πολίτες όλης της μη χρησιμοποιούμενης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου."
Από την άλλη αν και ο Μάνος μου είναι (σχετικά) συμπαθής ο, αν και πανέξυπνος, Ανδριανόπουλος με κάνει να βγάζω σπυριά!
Anyway περιμένω να δω, αν και κάτι με κάνει να ψιλλιάζομαι παραμύθι...δεν μπορώ να σκεφτώ το ίδιο με ανθρώπους που πιστεύουν πως κατά βάθος τα πάντα είναι λογιστική, όσο δίκιο και να έχουν, που δεν έχουν και αν έχουν δεν με νοιάζει! (όποιος βγάλει νόημα από την τελευταία φράση κερδίζει ματζούνι!)
Επίσης όσο το 80% του κόσμου ψηφίζει κάθε φορά τους ίδιους φορείς, χαϊρι μην περιμένετε...άλλαξε ο Μανωλιός ... ( χαϊδευτικό του Μάνος:-) )

Ανώνυμος είπε...

Αυτοπροσδιοριζόμενος ιδεολογικά ως φιλελεύθερος (αν και οι ιδεολογικές ταμπέλες σήμερα έχουν σχετικοποιηθεί, αν όχι καταργηθεί) οφείλω μία μικρή παρέμβαση.
Η διακήρυξη αυτή παρουσιάζει, όντως, ενδιαφέρον. Οι θέσεις που υιοθετούνται δεν εκφράζουν στενά τον φιλελευθερισμό αλλά τις σύγχρονες πολιτικές αντιλήψεις. Δεν νομίζω ότι οι σοσιαλδημοκράτες, για παράδειγμα, οι οποίοι, κατ’ αρχήν, ακούν φιλελευθερισμό και βγάζουν φλύκταινες, θα διαφωνούσαν με τα περισσότερα από τα σημεία αυτά.
Έχω προσωπική εντονότατη αντίρρηση για την καθιέρωση της Αγγλικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας κάτι το οποίο σηκώνει εκτενή συζήτηση που δεν είναι του παρόντος.
Σε ότι αφορά την παρατήρηση της gerry ότι οι φιλελεύθεροι πιστεύουν ότι τα πάντα έχουν να κάνουν με λογιστική, σημειώνω τα εξής:
Η πολιτική έχει, τελικά, ως αντικείμενό της την διαχείριση (κοινωνικών, ανθρώπινων, πνευματικών και, κυρίως οικονομικών) πόρων. Οι πολιτικές ιδεολογίες δεν συνιστούν αυτοσκοπό, ούτε πρέπει να λαμβάνουν τη δογματική διάσταση της αυταξίας. Έχουν νόημα και σκοπό εφόσον επικεντρώνονται στο τρόπο κατανομής, διαχείρισης, αύξησης και αξιοποίησης του παραγόμενου πλούτου. Και αυτό, άλλωστε είναι το σημείο αιχμής και διαφοροποίησης των ιδεολογιών μεταξύ τους. Σε έναν τρόπο αξιοποίησης του πλούτου (θετικό ή αρνητικό) κατατείνουν, σε τελική ανάλυση, και οι κάθε λογής νόμιμες ή αυθαίρετες πολιτικές εξουσίες. Ακόμα και η δημοκρατική συμμετοχή έχει ως τελικό στόχο, τον έλεγχο από την κοινωνική βάση, της διαχείρισης του ανθρώπινου και οικονομικού δυναμικού.
Ο φιλελευθερισμός έχει εδραιωθεί στην κοινή συνείδηση ως ιδεολογία η οποία έχει ως βάση της την οικονομική αξία και όχι την ηθική – κοινωνική δογματική. Στην πραγματικότητα, όμως, ακόμα και ο Μαρξισμός (ήτοι το αντίπαλον δέος) θεμελιώνεται, επίσης, στην οικονομική αξία και το πώς διοχετεύεται στη σοσιαλιστική κοινωνία και μάλιστα προχωράει και ένα βήμα παραπέρα και διαχωρίζει τις τάξεις, οι οποίες συνιστούν τα δομικά συνθετικά, της επιγενόμενης κοινωνικής – πολιτικής πάλης, ανάλογα με την φέρουσα οικονομική αξία και την οικονομική δυναμική της κάθε μίας.
Εάν μία ιδεολογία φθάσει να αντιμετωπίζει την ίδια την ιδέα ως σκοπό και πανάκεια, τότε κινδυνεύει να τρέψει το ζητούμενο σε δεδομένο καθιστώντας το κενό δαιμόνιο το οποίο αναστέλλει την ίδια την εξέλιξη της ιδεολογίας (Βλ. Κομμουνισμός).

Zaphod είπε...

Δεν μπορώ να πω πως διαφωνώ μαζί σου, στο παρατηρησιακό τουλάχιστον μέρος. Ο φιλελευθερισμός=λογιστική ίσως να ήταν υπερβολικός και αφοριστικός λόγος, ίσως και όχι. Πάντως όπως τον έχω δει εγώ να εφαρμόζεται (η μάλλον να περιγράφεται γιατί αυτή η χώρα μια ζωή πάσχει στην εφαρμογή) δεν με ενδιαφέρει. Όταν μέτρο της επιτυχίας ενός συστήματος είναι ΜΟΝΟ οι αριθμοί και όχι η έννοια άνθρωπος (πχ υπηρεσίες, βιοτικό επίπεδο και άλλα αυτονόητα), τότε το σύστημα αυτό με απωθεί.
Αξέχαστη μου έμεινε μια αναφορά σε ρεπορτάζ εφημερίδας, που φαντάζομαι θεωρείται φιλελεύθερης νοοτροπίας (η αναφορά): Μια εταιρεία είχε στόχο κάποια κέρδη μέσα σε ένα έτος. (Ονόματα δεν λέω, αλλά δεν είναι και δύσκολο). Η χρονιά τελείωσε μεν κερδοφόρα αλλά με σύνολο κερδών ΚΑΤΩ από το αορίστως ορισθέν όριο. Τι αποφάσισαν οι μέτοχοι; Την απόλυση προσωπικού, έτσι ώστε οι μισθοί τους να συμπληρώσουν το ποσό που έλειπε. Και επειδή εδώ είναι Ελλάδα, το προσωπικό ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως δεν θα έπαιρνε αποζημίωση μιας και οι πιο πολλοί ήταν 'ελεύθεροι συνεργάτες' και όχι υπάλληλοι!
Αυτός ο τρόπος σκέψης περιγράφεται ξερά ως 'λογιστική' και ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει καθόλου.
Με εκτίμηση

Ανώνυμος είπε...

καλα, μιλαμε σοβαρά;; τις πρωτες 5-6 προτάσεις αντεξα να διαβασω. Δεν το διάβασα ολο, δεν θα άντεχα. Δεν μπορω να πιστεψω οτι σοβαροί ανθρωποι φτιαξαν κώμα με αυτες τις προτασεις. Γιαυτο δεν θα το κρίνω ακομα. Θα περιμενω μεχρι να εχω περισσότερες πληροφοριες. Αλλα θα το σημειώσω(μπορει να βγει και καλαμπούρι απο δ'άφτο).