Google

15 Νοεμβρίου 2006

Συνέχεια στο κουίζ

Δεν προσθέτω κάτι καινούριο.Στο κουίζ της καινής διαθήκης δέχθηκα 2 μηνύματα (μπορείτε να τα δείτε) που πάνω κάτω υποστήριζαν πως αυτά όλα είναι αποσπασματικά και πρέπει να κοπιάσεις πολύ για να τα βρεις...Έχω απαντήσει με σχολίο εκεί,το οποίο παραθέτω κι εδώ,καθώς έχει περάσει κάποιο χρονικό διάστημα από τη συζήτηση εκείνη,έχει προηγηθεί κι άλλο post,οπότε ίσως να μη γίνει αντιληπτό το σχόλιό μου:

Δυστυχώς,είχα αρχικά κι εγώ αυτή την εντύπωση.Ότι δηλαδή αυτά είναι κάποια μεμονωμένα αποσπάσματα και ίσως δυσεύρετα...Μελετώντας,λοιπόν,αναλυτικότερα την ΚΕΝΗ διαθήκη(καλά,για την παλιά δεν το συζητώ,αυτή είναι χειρότερη από ανέκδοτα για πόντιους,μόνο για να κάνεις κέφι μπορείς να τη διαβάσεις),διαπίστωσα πως ο χριστιανισμός και η όλη του προπαγάνδα είναι τελικά αυτοί που στηρίζονται σε αποσπάσματα.(π.χ. γιατί να ξέρω το "αγαπάτε αλλήλους" -το οποίο μάλιστα ΔΕΝ παρουσιάζεται ολόκληρο,γιατί αν διαβάσεις τη συνέχεια του απευθύνεται μόνο για αγάπη των μαθητών του μεταξύ τους,αλλά τέλοσπάντων -και να μη μαθαίνω ποτέ το "πουλήστε τα υπάρχοντά σας και πάρτε όπλα")Για προσπαθήστε να βρείτε 10-15(όχι περισσότερα,γιατι θα σας είναι πολύ δύσκολο)σημεία στα οποία να συμφωνούν οι Ευαγγελιστές.Από τα πιο απλά,μέχρι τα...απλούστερα(διότι σύνθετα δεν υπάρχουν στα βιβλία αυτά-μυθολογίες είναι)θα δείτε άλλα αντ'άλλα κουτρουβάλα εκεί μέσα!Κι ας τα έγραψαν με τη επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος,δηλαδή του ίδιου του Θεού(ο χριστιανισμός δεν είναι πολυθεϊστική θρησκεία,το άγιο πνεύμα είναι θεός)Μάλλον ο Θεός σφάλλει κι αλλιώς τα είπε στον ένα κι αλλιώς στον άλλο...
Κι έστω ότι είναι αποσπάσματα αυτά όλα που λέτε πως γράφω.Τί σημαίνει αυτό;Έχουν ένα αυτοτελές νόημα που είναι σαφέστατο.Τι αποσπασματικό υπάρχει στην ύβρι προς την ελληνίδα;Τι αποσπαματικό υπάρχει στην πανηγυρική διάψευση περί δευτέρας παρουσίας;Τι αποσπασματικό υπάρχει στην προσταγή για σφαγή;
Ωραία τότε.Κι εγώ έχω μια ζωή ενάρετη και να μωρέ,έκανα κι ένα φόνο.Γι'αυτό το α π ο σ π α σ μ α τ ι κ ό θα με κατηγορήσεις;Σιγά τα αυγά,δες όλη την υπόλοιπη ζωή μου!
Τι το αποσπασματικό υπάρχει στην υποταγή σε κάθε είδους εξουσία;Τι αποσπασματικό υπάρχει στην υποβάθμιση της γυναίκας;
Με πηδάλιο αυτά τα κείμενα και πηδαλιούχο τους ταγούς του χριστιανισμού(οι οποίοι μετέτρεπαν τον άνθρωπο και την προσωπικότητά του σε μάζα όχλου ή σε όχλο μάζας,όπως προτιμάτε)είχαμε από την εμφάνισή του κι έπειτα θρησκευτικούς πολέμους,φραγή στις επιστήμες,σφαγές απίστων,λεηλατήσεις πολιτισμών,αφανισμό έργων τέχνης,απαγόρευση στις Ολυμπιάδες κλπ κλπ κλπ κλπ(ο κατάλογος δύσκολα τελειώνει)
Είναι δυνατό οι επικεφαλής του χριστιανισμού ΣΗΜΕΡΑ,εάν πίστευαν έστω και λίγο τα χωρία και εδάφια που προπαγανδίζουν,εάν πίστευαν έστω και λίγο στο Θεό τους,να έχουν τέτοιου είδους ζωή,τέτοιου είδους πολυτέλεια,τέτοια αμύθητη περιουσία;(κι αυτά τα περί χιτώνα στο βρόντο!)Είναι δυνατό να εκμετάλλεύονται τον κοσμάκη με κάτι φτηνιάρικα θαύματα(βλέπε άγιο φως,Βησσαρίων,εικόνες που δακρύζουν-σιγά μη χαμογελούσαν ποτέ στο χριστιανισμό οι εικόνες,αφού και το γέλιο ακόμη είναι απαγορευμένο)Είναι δυνατό κάθε τετράγωνο κι εκκλησία;(Ο πρώτος με διαφορά ασύλληπτη από το δεύτερο στα υποθηκοφυλακεία είναι η εκκλησία της ελλάδος Α.Ε!)Και τρέχει ο αφελής να καταθέσει τον οβολόν του,μπας και σωθεί,μπας κι εξαγοράσει ένα δωματιάκι στον Παράδεισο...Κι οι άλλοι εξαγοράζουν βίλες επί γης!

Αλλά να!Βρίσκουν και τα κάνουν...Κανένα ηθικό φραγμό δεν έχουν!Κι αν τα κάνουν αυτοί οι "παρα τω Θεώ" ,αυτοί που επικοινωνούν υποτίθεται μαζί του,που σπούδασαν θεολογία(χριστιανολογία δηλαδή),σημαίνει κάτι.Ότι ξέρουν πως όσα κηρύττουν,όσα προπαγανδίζουν είναι μια μεγάλη μπαρούφα,μια μεγάλη φούσκα που αν σκάσει θα χάσουν όλα τους τα προνόμια και θα χαθούν στον Καιάδα του πατρός,του υιού και του αγίου πνεύματος...ΑΜΗΝ!

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πες τα ρε άνθρωπε. Άντε γιατί τα χριστιανοπαπα(δα)ριά μας τα έχουν πρήξει. Εδώ ρε συ, δολοφόνος στη Βέροια (γνωστή περσινή υπόθεση) εξομολογήθηκε στον παπά το φόνο κι αυτός τον συγχώρεσε (το αποσπασματικό που έλεγες φαντάζομαι...).
-Πάτερ, αμάρτησα, δολοφόνησα μια κοπέλα, ζητάω τη συγχώρεσή σου!
-Παρ'την, τέκνο μου. Συγχωρείσαι υπό την σκέπη του θεού.
-Ευχαριστώ, πάτερ.

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. Σκοτώνει και συγχωρείται.
Κάποιοι λένε ότι από τότε που εφευρέθηκε η συγγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο.
Για μενα, συγγνώμη χωρίς επανόρθωση δεν είναι συγγνώμη, αλλά υποκριτική δήλωση για να τα έχει κανείς καλά με τον άλλο.
Ζητά συγγνώμη, μπορεί να επανορθώσει φέρνοντας τον άλλο πίσω στη ζωή;;; Όχι. Άρα, υποκρισία. Και η χριστιανική θρησκεία ενισχύει αυτήν την υποκρισία, και μάλιστα θεσμικά μέσω ενός από τα επτά μυστήριά της, τη μετάνοια-εξομολόγηση, το οποίο μάλιστα όπως μας διδάσκουν είναι από τα τέσσερα υποχρεωτικά μυστήρια.
Για να μην αρχίσουμε με τα ιστορικά εγκλήματα της ίδιας της εκκλησίας, του θεμελίου δηλαδή της χριστιανική θρησκείας, γιατί δεν θα τελειώνουμε ούτε αύριο.

Zaphod είπε...

Για σχόλιο ξεκίνησα, post μου βγήκε, δείτε το εδώ

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ είπε...

Αγαπητέ Απόλλωνα,
θα μου επιτρέψεις με πολύ σεβασμό να σου πω πως δυστυχώς είσαι κι εσύ αφελής! Για ποιό υποβιβασμό της γυναίκας μιλάς όταν ο Χριστιανισμός τιμά τόσο την Παναγία;;; Για ποιούς θρησκευτικούς πολέμους; Δεν είναι άραγε ολοφάνερο πως οι πόλεμοι γίνονται από την εξουσία, από τις κυβερνήσεις;;; Το αν παρουσιάζονται σαν αφορμές θρησκευτικοί λόγοι αυτό γίνεται γιατί έτσι τους βολεύει! Είναι το εύκολα αποδεκτό από τις μάζες πρόσχημα που το χρησιμοποιούν για να κρύβουν τις πραγματικές αιτίες(:ιμπεριαλισμός, μαύρος χρυσός, πλουτισμός από παράνομο εμπόριο όπλων, και τόσα άλλα) δυστυχώς... Τώρα για τους ιεράρχες με τις πλαδαρές κοιλιές & τους παχουλούς τραπεζικούς λογαριασμούς με βρίσκεις απολύτως σύμφωνη! Το ίδιο & για την ύπαρξη αναρίθμητων ναών! Δεν μπορεί να διδάσκουν τη φιλευσπλαχνία, αντί να διαθέτουν όμως τα κεφάλαια (που στο κάτω-κάτω από τον φτωχό κοσμάκη τα εισπράττουν!) για νοσοκομεία & ιδρύματα, αυτοί να τα καταθέτουν μόνο για δημιουργία κι άλλων ναών, κι άλλων δηλαδή εισπρακτικών ταμείων γι αυτούς! Ένας μόνο από τους 3 τουλάχιστον ναούς που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ανά γειτονιά νομίζω θα αρκούσε!
Μη μιλάς όμως κι εσύ με τόση βεβαιότητα για σφαγές, όπλα, απαγόρευση Ολυμπιάδων κ.λ.π. γιατί μου θυμίζεις κάτι άλλα κηρύγματα & κάποιες άλλες πλύσεις εγκεφάλων που μιλάνε για εξωγήινους, Σείριους, καταγωγή του ανθρώπου από εξωγήινες οντότητες, μετοικισμό σε άλλους πλανήτες λίαν συντόμως, & δεν ξέρω κι εγώ τί άλλο! Ιστορίες δηλαδή για μικρά παιδάκια (& ούτε)!!!
Ανοιχτό μυαλό, ελεύθερο πνεύμα, κριτική ικανότητα χρειάζεται. Όχι επιλεκτικά να απορρίπτουμε το ένα παραμύθι αλλά να τσιμπάμε στο άλλο γιατί μας το παρουσιάζουν πιό καλομαγειρεμένο..!
Φιλικά!

cyrus είπε...

Ηλιαχτίδα, η Παναγία, που τόσο χρησιμοποιείται σήμερα ως άλλοθι, είναι απλώς το αποτέλεσμα της επιβίωσης αρχαίων μητριαρχικών μύθων, και στα πλαίσια του Χριστιανισμού αυτό μεταφράζεται σε λατρεία της γυναίκας ως γεννομηχανής -- και τίποτε άλλο.

Έχεις διαβάσει τη Βίβλο; Αν ναι, μήπως απλώς δεν έχεις προσέξει κάποιες "λεπτομέρειες" σε πράγματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της γυναίκας;

Ρίξε, αν δεν βαριέσαι, μια ματιά εδώ και εδώ. Μπορεί να μην σου αρέσει το ύφος, αλλά μείνε στην ουσία των λεγομένων. Κι αν έχεις επιχειρήματα απέναντι στα όσα λέει ο Apollon, παράθεσέ τα, και μην καταφεύγεις σε κενή κριτική και σε άστοχους παραλληλισμούς.

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ είπε...

Αγαπητέ μου Cyrusgeo,
εάν δε σου αρέσουν τα λεγόμενά μου αυτό δε σημαίνει πως δικαιούσαι να μου απαγορεύσεις να του ασκώ κριτική! Τώρα εάν είναι κενή ή όχι, αυτό είναι κι εσένα με τη σειρά σου αναφαίρετο δικαίωμά σου να το κρίνεις!
Εγώ απλά δε θέλω να εμπλακώ σε μία συζήτηση καθαρά "χριστιανοπόλεμη" γιατί δε βλέπω το λόγο να μάχομαι για τέτοια θέματα. Παραθέτω όμως τις απόψεις μου με πιό φιλελεύθερη διάθεση: δεν μου είναι εύκολο να κατανοήσω για ποιούς λόγους πολεμάτε (& μάλιστα με τόσο μένος & τόσο μεθοδικά) ειδικά το χριστιανισμό;;;!!! Κι όπως είπα & σε προηγούμενο σχόλιό μου: τόσο πια τη φοβόσαστε αυτή τη θρησκεία; Αυτή η εμπάθεια & η εμμονή εμένα όπως νομίζω & στον κάθε πραγματικά ελεύθερο πνευματικά στοχαστή, μόνο ανούσια (τουλάχιστον) μπορεί να μου φανεί! Γι αυτό & δεν εισχωρώ σε πιό ειδικευμένη επιχειρηματολογία: γιατί αν το παίξω χριστιανή & μάλιστα φανατική μόνο ψεύτρα θα είμαι. Αντιπροτείνω όμως τη φιλοσοφική αναζήτηση & την κριτική σκέψη με ξεκάθαρο νου: δεν μπορεί να "κηρύττετε" πως ο χριστιανισμός έχει κάνει σφαγές εναντίον της ανθρωπότητας, τη στιγμή που μόνο ένας αφελής ή αν θέλεις, παρωπιδοφόρος θα μπορούσε να τα πιστέψει αυτά! Ποιός δηλαδή δεν μπορεί νομίζεις να κατανοήσει σήμερα "πως οι πόλεμοι γίνονται από την εξουσία, από τις κυβερνήσεις;;; Το αν παρουσιάζονται σαν αφορμές θρησκευτικοί λόγοι αυτό γίνεται γιατί έτσι τους βολεύει! Είναι το εύκολα αποδεκτό από τις μάζες πρόσχημα που το χρησιμοποιούν για να κρύβουν τις πραγματικές αιτίες(:ιμπεριαλισμός, μαύρος χρυσός, πλουτισμός από παράνομο εμπόριο όπλων, και τόσα άλλα) δυστυχώς... "
Κι από την άλλη, σχετικά με τον παραλληλισμό μου που τον βρίσκεις άστοχο, θα σου πω πως & η συγκεκριμένη "ομάδα" που πρεσβεύει τα προαναφερθέντα (για εξωγήινους, Σείριους, καταγωγή του ανθρώπου από εξωγήινες οντότητες, μετοικισμό σε άλλους πλανήτες λίαν συντόμως, καταστροφή του πλανήτη γη από εξωγήινα όντα & δεν ξέρω κι εγώ τί άλλο) το ίδιο μίσος τρέφει για το χριστιανισμό (όπως ίσως θα ξέρεις) & τα ίδια λένε κι αυτοί πως οι χριστιανοί διέπραξαν σφαγές εναντίον της ανθρωπότητας στο παρελθόν, πως οι χριστιανοί πολέμησαν για την κατάργηση των Ολυμπιάδων, κ.λ.π... Αφενός αυτό & αφετέρου: οκ, εγώ να κατανοήσω πως δεν είστε ενταγμένοι σε καμμιά τέτοια ομάδα, πως απλώς διαφωνείτε με τις γραφές των χριστιανικών κειμένων (όπως φαίνεται από τις παραπομπές που μου ζήτησες να δώ). Σ΄αυτή όμως την περίπτωση δεν μπορώ να κατανοήσω ούτε την εμπάθεια του ύφους σας, ούτε την τόση οργή σας! Άν δηλαδή οι λόγοι που σας κάνουν να διαφωνείτε μ΄αυτά ήταν απλώς η κριτική σκέψη & ο ελεύθερος φιλοσοφικός στοχασμός, τότε είναι νομίζω κοινά παραδεκτό πως σε καμμιά περίπτωση δε θα εξαπολύατε τόση οργή, σε καμμιά περίπτωση δε θα γινόσαστε τόσο είρωνες! Πείτε μας λοιπόν αγαπητοί μου, εσείς τί αντιπροτείνετε του χριστιανισμού; Εγώ τουλάχιστον προτείνω τη φιλοσοφική σκέψη, την ξεκάθαρη κρίση, τον ελεύθερο από μίση, προκαταλήψεις & θρησκοληψίες στοχασμό γενικότερα! Εσείς;;;
Πραγματικά με ενδιαφέρει να μάθω!
Φιλικά!!!

Λιπαρδόνιος είπε...

Αρχικά,ως προς τους θρησκευτικούς πολέμους(και όχι μόνο)θα σε παραπέμψω στα λόγια μιας φωτεινής εξαίρεσης,ενός λαμπρού παραδείγματος μητροπολίτη,του Ιωαννίνων Θεόκλητου!

Όταν ρωτήθηκε για την "αποχριστιανικοποίηση" της Eυρώπης,απάντησε:

«H Eυρώπη υπέφερε και υποφέρει από τον χριστιανικό κατακερματισμό. Ξεχνάμε τους θρησκευτικούς πολέμους; Tο πρόσφατο τείχος στο Mπέλφαστ; Ξεχνούμε ότι οι άνθρωποι της Eκκλησίας έχουν στην πλάτη τους τον Mεσαίωνα; Tην άρνηση στις επιστήμες; Eθελοτυφλούμε όταν σαν Eυρώπη γίναμε γνωστοί στον κόσμο με το σπαθί, στη λαβή του οποίου είχαμε τον Σταυρό με πολύτιμες πέτρες, ενώ σφάζαμε και σφάζουμε τους μη χριστιανούς αλλά και τους χριστιανούς - "σφάχτε τους όλους και ο Θεός γνωρίζει ποιοί είναι οι δικοί του", αυτό το σύνθημα εξακολουθεί να ισχύει!... Στο πολιτικό οικοδόμημα της Eνωμένης Eυρώπης, που δημιούργησαν οι πολιτικοί, εμείς οι εκκλησιαστικοί θέλουμε να βάλουμε ένα σταυρό, γιατί;»

Εάν πάλι,παρουσιάζονται ως αφορμή οι θρησκευτικοί λόγοι,αυτόν ακριβώς το σκοπό εξυπηρετεί το νόημα ύπαρξης της θρησκείας.Εκμεταλλευόμαστε μια έμφυτη καλώς ή κακώς τάση του ανθρώπου να πιστέψει σε κάτι "ανώτερο" και τον καθοδηγούμε όπως εμείς θέλουμε.Μην ξεχνούμε εξάλλου πως η εκκλησία βοήθησε σημαντικά την οθωμανική αυτοκρατορία,ώστε να μην αντιμετωπίσει προβλήματα στον ελλαδικό χώρο.Ο κατακτητής τη χρησιμοποίησε(με ανταλλάγματα βέβαια-μια βόλτα στη Θεσσαλονίκη θα σου δείξει πως πάρα πολλές μεγάλες κεντρικές εκκλησίες είναι χτισμένες επί τουρκοκρατίας,καμία καταπίεση λοιπόν)Υπάρχουν πλείστοι ύμνοι προς σουλτάνους και βεβαίως μην ξεχνούμε τον αναθεματισμό της επανάστασης και τον αφορισμό των επαναστατών.
Θέλω να πω πως η πολιτική εξουσία χρησιμοποιεί τη δύναμη ποδηγέτησης που έχει η εκκλησιαστική και βγαίνουν κι οι δυό κερδισμένοι σε βάρος του απλού κόσμου.Και δεν αναφέρομαι μόνο στο χριστιανισμό.
Τώρα κάτι ούφο,Σείριους κλπ που έμπλεξες,δεν ξέρω που τα ξέθαψες.Ρίξε μια ματιά στο υπόλοιπο blog ή στο blog του cyrusgeo κι αν δεις τέτοιου είδους ουφολογίες,πες μας κι εμάς να το μάθουμε.Αυτοί,για καθαρά εκδοτικούς λόγους κι αφού υπάρχει τέτοια αφέλεια στον κόσμο,επιδίδονται σε τηλεπωλήσεις...Το αν αναφέρουν κι αυτοί τα "κακά" του χριστιανισμού,δεν έχει καμία απολύτως σχέση.Δηλαδή εάν ψήφιζαν Συνασπισμό,σημαίνει πως όποιος ψηφίζει Συνασπισμό(λέω γιατί ψηφίζω ΣΥΝ κι εγώ)πιστεύει αυτές τις μπουρδολογίες;

Όταν βλέπεις να συμβαίνουν όλα αυτά γύρω σου,όταν από το δημοτικό οι νέοι δέχονται πλύση εγκεφάλου και προπαγάνδα,είναι λογικό(μπορεί να μην είναι θεμιτό κι όταν ξεφεύγεις μάλιστα,μπορεί να χάνεις και το δίκιο σου,αλλά είναι λογικό)όταν καταφέρεις και απεγκλωβιστείς από τον κλοιό της εκκλησίας και δεις τα πράγματα αντικειμενικά,βάζοντας το νου και τη λογική να δουλέψουν,να νιώσεις τέτοια οργή και τέτοια αγανάκτιση για όλα αυτά,που το ύφος σου αλλάζει...Χαίρομαι που δέχεσαι την ελεύθερη φιλοσοφική σκέψη(ο χριστιανισμός την απορρίπτει κι έχει αναθεματίσει τους Έλληνες φιλοσόφους).
Και δεν υπάρχει κανένα μίσος προς τους χριστιανούς.Υπάρχει οργή απέναντι στην οφθαλμοφανή εκμετάλλευση κι απάτη...

Υ.Γ. Θέλω να σε παραπέμψω σε ολόκληρη τη συνέντευξη του εξαίρετου μητροπολίτη Ιωαννίνων που υπάρχει στο blog του cyrusgeo,αλλά δυστυχώς δεν ξέρω πως βάζω παραπομπή σε link μέσα από σχόλιο(αν μπορεί να με βοηθήσει και κανείς σε αυτό).Ειναι πάντως στα άρθρα του Αυγούστου(cyrusgeo,μπορείς να βάλεις την παραπομπή εσύ;)

cyrus είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Ηλιαχτίδα, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πού τα βλέπεις αυτά που γράφεις.

Πότε σου απαγόρευσα να ασκήσεις κριτική; Ποτέ. Το μόνο που σου επισήμανα είναι ότι η κριτική πρέπει να συνοδεύεται από επιχειρήματα, αλλιώς είναι κενή. Δεν είναι ότι το βλέπω έτσι εγώ – έτσι είναι.

Πού το βλέπεις το μένος; Πού τη βλέπεις την εμμονή; Πού τον βλέπεις το φόβο; Πού τη βρίσκεις την εμπάθεια; Πού τη βρίσκεις την οργή; Ποιος είναι, για σένα, ο «πραγματικά ελεύθερος πνευματικά στοχαστής», αν όχι αυτός που διατυπώνει μια άποψη και την στηρίζει με επιχειρήματα;

Ποιος κάνει «κήρυγμα»; Αν εννοείς τον Apollon κι εμένα, ή τον Π, που έγραψε τα κείμενα όπου σε παρέπεμψα, μάλλον κάποιο λάθος κάνεις.

Μιλάς για πολέμους, και καταλαβαίνω πως εννοείς τους σημερινούς πολέμους. Μα, οι σφαγές στις οποίες αναφερόμαστε είναι του παρελθόντος – μιλάμε για την εποχή από τον 4ο αιώνα ως τον 16ο (χοντρικά). Οι σφαγές στο Βυζάντιο είναι γνωστές, και ο τρόπος με τον οποίο εκχριστιανίστηκε η Βόρεια Ευρώπη είναι τουλάχιστον ειδεχθής.

Δεν ξέρω σε ποια ομάδα ακριβώς αναφέρεσαι, και πιθανότατα έχεις δίκιο, αλλά οφείλω να σου θυμίσω ότι ο Λιακόπουλος και οι συν αυτώ τα πιστεύουν όλα αυτά που αναφέρεις, και ταυτόχρονα είναι θρησκόληπτοι ορθόδοξοι Χριστιανοί και φανατικοί Χριστοδουλικοί – γι’ αυτό χαρακτήρισα άστοχο τον παραλληλισμό σου.

Τέλος, σε όσα προτείνεις συμφωνώ – αλλά αυτά είναι ακριβώς τα πράγματα που εχθρεύεται η θρησκεία: τον ορθολογισμό, την κριτική σκέψη και την έλλειψη δεισιδαιμονίας. Και, για να ξεκαθαρίσουμε κι άλλο το τοπίο, θα προτιμούσα έναν κόσμο χωρίς θρησκείες, αλλά δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με όσους επιλέγουν να πιστεύουν. Πρόβλημα έχω με τον τρόπο με τον οποίο η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία παρεμβαίνει στη ζωή μου χωρίς να με ρωτήσει. Πρόβλημα έχω με τη μισαλλοδοξία και με τον απροκάλυπτο εθνικισμό με τον οποίο ρητορεύει ο Αρχιεπίσκοπος. Και πρόβλημα έχω με τη θεοκρατία, την οποία θεωρώ το απολύτως χειρότερο καθεστώς.

Και, μια που το ζήτησε και ο Apollon, ιδού το λινκ για να δεις πώς θα έπρεπε (κατά τη γνώμη μας, φυσικά) να μιλά ένας χριστιανός ιεράρχης που πρεσβεύει την όψη της αγάπης, κι όχι την όψη του μίσους.

cyrusgeo

cyrus είπε...

Sorry, αλλά δεν τα πάμε καλά με τον Blogger Beta...

Zaphod είπε...

Καλησπέρα!
cyrusgeo και apollona εννοείται πως δεν διαφωνούμε...
Καλή μου Ηλιαχτίδα, ωραία τα λες, ευγενικά και νόστιμα αλλά είσαι δυστυχώς, καθώς προείπαν, εκτός θέματος.

Εννοείται πως η εξουσία - πλέον - εκμεταλεύεται την θρησκεία για να κάνει παιχνίδι αλλά αυτό δεν είναι ευθύνη της εξουσίας, τέτοια είναι, τέτοια θέλει. Η όποια θρησκεία που επιτρέπει τέτοια δομή σκέψεων είναι κατακριτέα! Δεν είναι έτσι όλες οι θρησκείες, όσο και αν μας λένε τέτοια...και αυτό το λέει ένας δηλωμένος άθεος. Η έννοια ιερός πόλεμος, μισαλλοδοξία κτλ υπήρχε πριν τον χριστιανισμό; Έξω από το Ισραήλ; Και δεν είμαι ούτε αντισημίτης ούτε τίποτα τέτοιο...απλά η έννοια του μίσος του αλλότριου απλά και μόνο επειδή είναι τέτοιο είναι δυστυχώς πατέντα από εκεί και έχει και όνομα...μανιχαϊσμός.

Αν έβγαινε ένας προ Χριστού αθηναίος(ή ρωμαίος ή γαλάτης ή ινδιάνος ή...) αρχηγός να κυρήξει ιερό πόλεμο εναντίον σε κάποιους, οποιουσδήποτε, με θρησκευτική δικαιολογία και μόνο ποιός θα τον ακολουθούσε ότι και αν έλεγε το ελληνικό (ή όποιο) ιερατείο; Κανένας, τέτοια περιστατικά ιστορικά αναφέρονται μόνο στην παλαιά διαθήκη! ( Έχει νομίζω κάτι καλά παλιά κουίζ ο Απόλλωνας που αναφέρουν παραδείγματα τέτοιας νοοτροπίας)

Κανείς δεν μάχεται τον χριστιανισμό, απ' ότι έχω καταλάβει τουλάχιστον...απλά η ρημάδα η αλήθεια έχει μια γοητεία και νιώθεις ωραία όταν την υπερασπίζεσαι...υπενθυμίζω πως όταν μιλάμε για γεγονότα, η αλήθεια (τα γεγονότα, πχ πέθαναν τόσοι εκεί από αυτούς, όχι οι ερμηνείες) δεν μπορεί να έχει 17 πρόσωπα!

Επίσης τα εγκλήματα τα οποία αναφέρονται έγιναν όταν η εκκλησία ασκούσε εξουσία πραγματική και όχι όπως είναι σήμερα (που και πάλι ασκεί αλλά λιγότερο αν και ο Χριστόδουλος προσπαθει...)
Είναι λάθος να προσπαθείς να προβάλλεις το σήμερα στο χτες και να βγάλεις συμπέρασμα..η εκκλησία τότε ήταν κράτος και όχι παρακράτος ή κράτος εν κράτει όπως σήμερα, εδώ και αλλού....

Τώρα Λιακόπουλοι, ούφο κτλ νομίζω πως είναι θέμα άκαιρο και άκυρο και άσχετο... Ποιός σοβαρός ασχολείται με τέτοια πράγματα; Η ιστορία δεν έχει ανάγκη από ούφο! Άσε που όλοι αυτοί είναι χριστιανότατοι μέχρι μεδούλι ακολουθώντας το χουντικό Ελλάς ελλήνων χριστιανών. Τώρα πως δέχονται να πιστεύουν δυο αντίθετα πράγματα και να τα παραδέχονται και τα δύο για σωστά αυτό ο μέγας πωλητής Λιακόπουλος δεν μας το εξήγησε ακόμη....

Δεν ζητάμε εν τέλει πολλά, ελευθερία γνώμης, σκέψης, διαφορετικότητας και αναγνώριση του αυτονόητου!

Δυστυχώς ο δυτικός άνθρωπος 2000 χρόνια τώρα έχει δεχτεί συστηματική πλύση εγκεφάλου με ταυτόχρονη προσπάθεια εξαφάνισης κάθε αντίλογου με αποτέλεσμα να χρειάζεται πλέον να εξηγείς και να εξηγείς χωρίς βάση, χωρίς αποτέλεσμα, χωρίς καν αποδοχή! Όπως είπε και κάποιος άλλος ( ο Βερεττάς νομίζω) ότι και αν πεις, ότι και αν κάνεις ότι και αν αποδείξεις τίποτε δεν θα εμποδίσει την κυρά-Μαρία να ανάψει το κεράκι της.

Τί άλλο; Όντως ο Θεόκλητος είναι ωραίος και ειλικρινής τύπος, γί' αυτό και θα το φάει το κεφάλι του ακολουθώντας τα (λίγα) ανάλογα ιστορικά παραδείγματα..

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ είπε...

Λοιπόν παιδιά,
καταρχήν Καλημέρα σε όλους!
Θα ήθελα να σας πω πάαααρα πολλά αλλά αφενός θα πρέπει να γράφω μάλλον για εβδομάδες (για να απαντήσω σε όλους σας) & αφετέρου χθες το βράδυ είχα μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση με μια κοινή μας φίλη για όλα αυτά & για χάρη της αποφάσισα να μη συνεχίσω αυτή τη διαφωνία. Εξάλλου βλέπω τώρα πως εσείς είστε γαλουχημένοι με εντελώς διαφορετική ιστορία από αυτή που ξέρω εγώ (& πολλοί άλλοι φυσικά) οπότε άδικα θα αντιλέγουμε αφού δε θα είναι εφικτό να αποδείξουμε ή όχι συμβάντα του παρελθόντος: ούτε εσείς νομίζω είστε σε θέση να πείτε με βεβαιότητα πως η δική σας ιστορία είναι η αληθινή αλλά ούτε κι εγώ αφού κανείς μας δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας τόσο παρελθοντικών γεγονότων!
Πέραν αυτού όμως, πραγματικά με πολύ σεβασμό κι εκτίμηση, θα επιμείνω να σας επισημαίνω πως θα είναι καλό για σας να αλλάξετε τρόπο γραφής: "το ύφος" των λεγομένων σας (όπως είπε πιό πάνω ο Cyrusgeo) θα ήταν νομίζω αποτελεσματικότερο εάν ήταν περισσότερο ήρεμο, πιό ευγενικό! Δεν είμαι σίγουρη πως μπορώ να σας δώσω να καταλάβετε αυτό ακριβώς που εννοώ αλλά θα το επιχειρήσω παραθέτοντάς σας το συλλογισμό μου:
1. Είναι νομίζω κοινά αποδεκτό πως ο τρόπος (έκφρασης) ο γλυκός, ο όμορφος, ο μή ειρωνικός κι απόλυτος, αυτός που "χαιδεύει" τα αυτιά του αναγνώστη (τα λεγόμενα που παραθέτετε μπορούν να είναι ειδεχθή, ο τρόπος όμως που θα τα παρουσιάσετε να είναι τόσο καλοπροαίρετος που να κάνει τον διαφωνούντα να θέλει ωστόσο να διαβάσει παρακάτω) αυτός ο τρόπος που δείχνει να στερείται εμπάθειας & επιπλέον προσθέτει κύρος στον ομιλούντα!
2. Φαντάζομαι δεν απευθύνεστε μόνο σε όσους ξέρετε πως συμφωνούν μαζί σας αλλά κυρίως στους άλλους που έχουν εντελώς αντίθετη γνώμη & γνώση για όλα αυτά. Εγώ τουλάχιστον στη θέση σας αυτό θα επιζητούσα: να διαβάσουν την άποψή μου οι "απέναντι" ώστε αν μη τι άλλο, να προβληματιστούν!
3. Άρα, δεν θα είναι πιό αποδοτική για σας η ανάπτυξη των απόψεών σας, εάν έχετε κερδίσει τους αναγνώστες σας, ήδη, με την εκφραστική & μόνο απόδοση καταρχήν των θέσεών σας;;;
Πώς θα με πείσετε για παράδειγμα εμένα για την ανηθικότητα ("Κανένα ηθικό φραγμό δεν έχουν") της άλλης πευράς, όταν σεις μου παρουσιάζεστε χειρότεροι; Ή δεν φαίνεται σαν ένδειξη ήθους ο χλευασμός & η ειρωνία;;;
Αυτά! Μη θεωρήσετε παρακαλώ πως σας έκανα κήρυγμα, (εξάλλου & λόγω ηλικίας δικής μου δε θα ήταν πολύ δυνατό) μάλλον προς όφελός σας προσπάθησα να λειτουργήσω!
Φιλικά!

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ είπε...

* ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ: στο "1." από κεκτημένη ταχύτητα "έφαγα" το ρήμα: "είναι καλύτερος" (ο συγκεκριμένος τρόπος έκφρασης).
Sorry

cyrus είπε...

Ηλιαχτίδα, ένα πράγμα μόνο θα πω, και σταματώ εδώ.

Η ιστορία εν γένει μπορεί να είναι θέμα ερμηνείας -- τα γεγονότα, όμως, όχι. Αν έπρεπε να είμαστε αυτόπτες μάρτυρες για να δεχτούμε οτιδήποτε, τότε θα ακυρώναμε όλη την ανθρώπινη γνώση (αυτό συμπεριλαμβάνει και την επιστήμη, όχι μόνο την ιστορία), και θα έπρεπε κάθε φορά να ξεκινάμε από το μηδέν.

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ είπε...

Αγαπητέ μου Cyrus,
μα ακριβώς τα γεγονότα εννοώ: ξέρεις τί μαθαίνουν τα παιδάκια στα σχολειά σήμερα (για να μην αναφέρω βέβαια τις κατηχήσεις!); Πως οι καυμένοι οι χριστιανοί σε όλη την πορεία της ανθρωπότητας βάλλονται από εχθρούς αλλόθρησκους που τους μισούσαν θανάσιμα (τους χριστιανούς)! Πως ιστορικά οι οπαδοί του χριστιανισμού είναι οι πιό κατατρεγμένοι, οι πιό κυνηγημένοι, αυτοί που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πόλεμο, που πέρασαν σφαγές, που τους ρίχναν στα λιοντάρια, που τους παίρναν τα παιδιά τους & τα σκοτώναν, που τους κλείναν τις εκκλησιές & τα σχολεία & αναγκάζονταν να κατηχούνται & να μαθαίνουν γράμματα κρυφά, αλλά πως παρόλα αυτά, πως οι ίδιοι οι χριστιανοί ποτέ δεν σήκωσαν όπλο εναντίον κανενός αλλόπιστου (εκτός βέβαια εναντίον των οθωμανών κατακτητών)παρά μόνο υπέμεναν στωικά & ταπεινά εμμένοντας στην πίστη τους άπειρα βασανιστήρια & διωγμούς! Και όλα αυτά, τεκμηριωμένα ιστορικά σε βιβλία, με ημερομηνίες, ονόματα, τοποθεσίες κ.λ.π. Πώς λοιπόν θα μπορούσαμε να αποδείξουμε ο ένας στον άλλον πως τα βιβλία που έχουν δώσει σ΄εμένα να διαβάσω κι όχι αυτά που δώσαν σ΄εσένα είναι αληθή & αντικειμενικά ιστορικά; Νομίζω πως απλώς θα καταφεύγαμε σε μια ανούσια & στείρα αντιπαράθεση. Εγώ όμως (& νομίζω & πάρα πολλοί άλλοι), που θέλω να έχω ανοιχτό μυαλό, επιλέγω να ακούω & την άλλη άποψη, τη δική σας, να μαθαίνω & τα δικά σας "πιστεύω" & από κει & πέρα, ερευνώντας & κρίνοντας θα καταλήξω στα δικά μου συμπεράσματα!
Γι αυτό & θέλησα με τον τρόπο μου να σας δείξω πως πιό πολλά θα μπορούσατε να καταφέρετε καταθέτοντας τις απόψεις ή γνώσεις σας αν θέλεις, με καλοσύνη, γλυκύτητα & ανοχή στην άλλη άποψη. Γιατί (νομίζω) διαβάζοντας ο άλλος ένα κείμενο που βρίθει από ειρωνίες & χλευασμούς τρομάζει ενώ το αντίθετο συμβαίνει στα λόγια τα καλοπροαίρετα & απλά!
PS: Προς ενημέρωσή σας πάντως παιδιά, η αλήθεια είναι πως δεν έχω μάθει ποτέ κανείς, ούτε σε σχολείο ούτε σε κατηχητικό να προέτρεψε κανέναν χριστιανό να μισεί ή να πάρει όπλο εναντίον κανενός. Κανενός όμως! Ούτε & σε κανένα βιβλίο από αυτά που μας έδιναν να διαβάσουμε περιείχε τέτοιες προτροπές! Αντίθετα, επέμεναν να μας διδάσκουν πάντοτε να αγαπάμε όλο τον κόσμο ανεξαρτήτως, περισσότερο ίσως κι από τον εαυτό μας τον ίδιο!
Σας χαιρετίζω επιμένοντας να λέω:
Φιλικά!

Zaphod είπε...

Αγαπητή Ηλιαχτίδα,
Αυτή η κουβέντα όλο τελειώνει και όλο εδώ είμαστε!!! Καλή είναι όμως η συζήτηση, σωστα; Θα κλείσω με ένα δυο υπαρκτά παραδείγματα...

Πως παράγεται ένα ιστορικό ψεύδος και τεκμηριώνεται με γεγονότα: πχ το κρυφό σχολειό, το οποίο βασίστηκε στην ουσία σε έναν - δύο ρομαντικούς πίνακες. Στην τουρκοκρατία δεν υπάρχει καμία διαταγή που να απαγορεύει την γνώση και την σχολική διαπαιδαγώγηση κάθε κοινωνικής -θρησκευτικής ομάδας. Απλά το κράτος δεν μεριμνούσε γι' αυτό, όποιος ήθελε και είχε χρήματα να διαθέσει, έκανε ένα σχολείο φανερά και τελείωνε το πρόβλημα, πχ οι Ζωσιμάδες στα Γιάννενα και ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Το έγραψε όμως το κρυφό σχολειό ένας, το ζωγράφισε ο άλλος, τους ανέφερε στο βιβλίο του ένας τρίτος και εμείς που φωνάζουμε πως κάτι τέτοιο είναι παράλογο, μας λένε τρελούς και φανατικούς γιατί η ιστορία που έμαθε ο κόσμος λέει άλλα! Από την άλλη αρχηγός του ορθόδοξου πληθυσμού ήταν η εκκλησία και όπου ήθελε έκανε σχολεία φανερά (όχι και πολλά πάντως γιατί απλά δεν ήθελε)

Για το κατηχητικό δεν ξέρω, δεν έχω πάει και ποτέ αλλά εσύ τί θα περίμενες να λένε στα βρέφη; Σφάχτε τους όλους; Παράλογο θα έλεγα. Το μόνο που γίνεται και φαίνεται και από τα γραφόμενά σου είναι στεγνή και μεθοδική πλύση εγκεφάλου ώστε τα νέα παιδιά να:
α) Θεωρούν πως είναι οι νέοι περιούσιοι της γης
β) Πως είναι πάντα οι αδικημένοι από τους αλλότριους άρα η λογική επαγωγή είναι πως όλοι οι άλλοι είναι κακοί, άρα δεν είναι και πολύ κακό αν χρειαστεί να πεθάνουν.
γ) Πως η θρησκεία τους πάντα είχε, έχει και θα έχει δίκιο και πάντα θα είναι κυνηγημένη άρα έχει χρεία βοήθειας
Το πόσο έχει ποτιστεί το μυαλό του καθενός από τέτοια κυρήγματα ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑΣ θα φανεί σε συνθήκες κρίσης.
Το πώς ανταποκρίνεται ο καθένας είναι άλλη ιστορία πάντως σε μερικούς η αφοσίωση σε αυτόν τον 'φτωχό και κατατρεγμένο' θεσμό φτάνει σε ακραίες καταστάσεις. Θυμίζω πολύ τυπικά πρόσφατα παραδείγματα όπως τον χαμό που έγινε με δύο ταινίες ( Τελευταίος πειρασμός και Κώδιακας Ντα Βίντσι), το βιβλίο του Ανδρουλάκη και πρόσφατα τις εμφανίσεις του Τζιμάκου την Θεσαλλονίκη!
Άλλη μια καινούργια έννοια που έφερε ο Χριστιανισμός είναι η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ να μιλάμε για κάποια πράγματα ή να διαφωνούμε θεολογικά με το δόγμα, σωστά;

PS: Ούτε ειρωνεύομαι, ούτε τίποτα, καταθέτω την γνώμη μου που βασίζεται σε μερικά βιβλία και στην κοινή αδογμάτιστη λογική. Επίσης, τελείως φιλικά επειδή οι παρατηρήσεις σου για το ύφος είναι μεν σωστές αλλά υπερβολικές, όταν το δάκτυλο δείχνει το φεγγάρι, κοιτάμε το φεγγάρι και όχι το δάκτυλο!

Λιπαρδόνιος είπε...

Τα μηνύματα τα έχω διαβάσει όλα,αλλά δυστυχώς δεν προλαβαίνω να απαντήσω αυτή τη στιγμή.Τώρα γύρισα και πρέπει να φύγω αμέσως.
Άρχισε,βλέπετε,το φεστιβάλ κινηματογράφου σήμερα,οπότε οι προβολές με καλούν!Θα τα πούμε το πρωί!

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ είπε...

Άντε μπράβο Gerry μου, αυτός είσαι! Αυτά όλα εννοούσα κι εγώ! Με βρίσκεις απολύτως σύμφωνη με όλα τα λεγόμενά σου. Κι αν όπως λες υπήρξα υπερβολική στα σχόλια που έκανα για τον τρόπο παρουσίασης (& σ΄αυτό δίκιο έχεις) το έκανα εσκεμμένα! Γιατί κάποιοι επέμεναν να προσπερνάνε χωρίς να δίνουν σημασία στην παρατήρησή μου αυτή αλλά εγώ θεώρησα πως ήταν μέγα λάθος τους: αφού έχουν τις γνώσεις, τα επιχειρήματα, κρίμα δεν είναι να χάνουν το δίκιο τους μόνο από λάθος τρόπο παρουσίασης της άποψής τους;
Άντε, επιτέλους, καταλήξαμε κάπου, έτσι;
Καλό βράδυ σε όλους!

Ανώνυμος είπε...

Να αναφέρω εγώ κάποια ιστορικά παραδείγματα.
Όσο λέμε ότι οι χριστιανοί βίωσαν διωγμούς στο σύντομο διάστημα της ύπαρξής τους ως θρησκεία μη επικρατούσα (0-313 μ.Χ.), τα ίδια και χειρότερα προκάλεσαν οι ίδιοι αργότερα σε μη χριστιανούς. Να αναφέρω τη βεβήλωση και καταστροφή αρχαίων ναών και την απαγόρευση των Ολυμπιάδων, μαζί με το οριστικό κλείσιμο της Ακαδημίας του Πλάτωνος από τον αυτοκράτορα θεοδόσιο (που η εκκλησία τον χαρακτηρίζει μέγα - περίοδος βασιλείας 379-395), Ιερά Εξέταση και κυνήγι μαγισσών στο Μεσαίωνα (και μη μου πείτε ότι αυτά τα έκαναν οι καθολικοί - η διαφορά ορθοδοξίας και καθολικισμού είναι μία λέξη στο σύμβολο της πίστεως), οι περισσότερες διατάξεις του Ιουστινιάνειου Κώδικα, ο θρησκευτικός πόλεμος του Ηράκλειου εναντίον των Περσών (που είχαν πάψει να απειλούν το κράτος) και άλλα πολλά, που λόγω του προχωρημένου της ώρας δεν μου έρχονται. Για να μην αναφέρω και τις αντιδράσεις της εκκλησίας ενάντια σε κάθε είδους επιστημονική ανακάλυψη του ανθρώπου. Ή επίσης τη στήριξη του καθεστώτος της αιμοσταγούς χούντας στη χώρα μας.
Αυτά για την ώρα,
καληνύχτα

Ανώνυμος είπε...

Γράφτηκαν πολλά έως τώρα σε αυτή τη συζήτηση και η περιορισμένη έκταση ενός απλού σχολίου μου υπαγορεύει να διατυπώσω, απλώς, κάποιες αποσπασματικές σκέψεις εφ' αυτών.
Ανεξάρτητα από το αν πιστεύει κανείς στην ύπαρξη του θείου στοιχείου, δηλαδή ανεξάρτητα από το φιλοσοφικό - μεταφυσικό σκέλος της προσωπικής κοσμοθεωρίας του καθενός μας, οι οργανωμένες θρησκείες και, ιδίως, αυτές που επικράτησαν, γρήγορα εξετράπησαν σε αυταρχικά συστήματα εξουσίας και ανήθικους μηχανισμούς εξυπηρέτησης συμφερόντων που ως στόχο είχαν την χειραγώγηση των πιστών και ως κύριο μέσο για την επίτευξη των σκοπών τους, την άκρατη δημαγωγία.
Οι οργανωμένες θρησκείες εφηύραν, καλλιέργησαν και ανέδειξαν τον ψυχολογικό καταναγκασμό - ερειδόμενο στην τάση του ανθρώπου να αποτάσσεται στο θείο ως στοιχείο που αναπληρώνει την συναισθηματική κενότητα που προκαλεί η συνειδητοποίηση της τραγικής ματαιότητας της ύπαρξής του- πολύ πριν η επιστήμη της ψυχανάλυσης τον θεμελιώσει ως έννοια στα μεγέθη του συνειδητού και του υποσυνειδήτου.
Η αποδοχή μυθολογιών ή, ορθότερα, η υιοθέτησή τους από τις θρησκείες αποσκοπούσε στην ομαλή ενσωμάτωση των θρησκειών στην λαϊκή παράδοση των διαφόρων λαών ως έκφραση του συλλογικού υποσυνειδήτου. Πιστέυω, δηλαδή, ότι η εμπέδωση, από τις λαϊκές μάζες, των θρησκευτικών δογμάτων καθίστατο ευχερέστερη εάν αυτά διαπερνούσαν τις ήδη υπάρχουσες παραδόσεις και δοξασίες των λαών παρά εάν σερβίρονταν ως απολύτως καινοφανή συστήματα ιδεών τα οποία προέκυψαν εκ παρθενογενέσεως. Μοιραία, βέβαια, η πρακτική αυτή συνεπάγεται την ενσωμάτωση στο δογματικό γίγνεσθαι κάθε θρησκείας αφελών αντιλήψεων και μυθευμάτων που, οριακά, αντέχουν στην λογική ανάλυση. Πλην όμως, αυτό που προέκριναν οι εγκέφαλοι των μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών (Παύλος, Μωάμεθ, Ιουδάιοι διδάσκαλοι) ήταν η παγιοποίηση των δογμάτων στο πέρας της ιστορίας και παρά την ανθρώπινη εξέλιξη, αφού το οιοδήποτε αχρωμάτιστο, μυθολογικά και εθιμολογικά, ιδεολογικό σύστημα δεν αντέχει για πολύ στην βάσανο της εξέλιξης της ανθρώπινης σκέψης και στη διαφοροποίηση της κοινωνικής οργάνωσης.
Η όποια διαφωνία μου με τον Απόλλωνα έγκειται στην διαπίστωση ότι τα Ευαγγέλια ως έχουν, ως επελέγησαν και ως διαμορφώθηκαν στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες (έχουμε γράψει σε άλλα topics για τη διαδικασία διαμόρφωσης και επικράτησής τους) δεν είναι παρά τα οχήματα διάδοσης και εμπέδωσης της ούτως ή άλλως επικρατήσασας ή επιλεγείσας (στο βαθμό που επικράτησε ενόψει των κοινωνικών ζυμώσεων και στο βαθμό που επελέγη από συγκεκριμένους εκκλησιαστικούς ηγέτες)Χριστιανικής σκέψης. Η μυθολογία και θαυματολογία δεν είναι παρά το προσφορότερο επικοινωνιακό και προπαγανδιστικό μέσο της εποχής, δυνάμενο να λειτουργήσει ως ψυχολογικός καταλύτης και να διαδοθεί πιο εύκολα και μαζικά. Πιο εύκολα διαδίδεις μία ιστορία που περιέχει τα μηνύματα που θέλεις παρά ένα ιδεολογικό μανιφέστο.
Έτσι προέκυψαν τα Ευαγγέλια και τα έχουμε ως σήμερα. Ασφαλώς οι απλοϊκές ιστορίες που περιέχουν φιλτραρίστηκαν από την θρησκευτική και λατρευτική κυρίαρχη ιδεολογία της εποχής αλλά δεν ήταν δυνατόν να υποστούν καθολική λογική ανάλυση γιατί θα έχαναν την συνοχή και την επικοινωνιακή τους δύναμη.
Εάν ξεκινούσε σήμερα ο Χριστιανισμός, προφανώς θα χρησιμοποιούσε ένα σύγχρονο μέσο δογματικής τεκμηρίωσης (π.χ. ιερή ιστοσελίδα ή ιερή κινηματογραφική ταινία, παρ' όλο που η έντυπη διάδοση ιδεών παραμένει στο προσκήνιο και σήμερα) με λιγότερες αφέλειες σε σχέση με 2.000 χρόνια πριν. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει, πλέον γιατί θα σήμαινε άρνηση του δήθεν θεόπνευστου χαρακτήρα τους.
Εκ του αποτελέσματος, τα Ευαγγέλια, οι αφελείς αυτές και αντιφάσκουσες μεταξύ τους ιστορίες πέτυχαν την αποστολή τους (διάδοση του Χριστιανισμού) χωρίς, βέβαια να υποτιμάται ο ρόλος των καταπιεστικών εξουσιαστικών μηχανισμών της θρησκείας και των υποστηρικτών της.
Στον 21ο αιώνα, παρά την έκρηξη της επιστημονικής γνώσης, η θρησκεία παραμένει ισχυρή γιατί, κυρίως, είναι ο μόνος φορέας επιροής των ανθρώπων και διαχείρισης εξουσίας ο οποίος, σε μια εποχή άκρατου υλισμού, μιλάει για άϋλα, πνευματικά και μεταθανάτια αγαθά και αξίες (ανεξαρτήτως αν τις ενστερνίζεται κάποιος) και οι άνθρωποι την παίρνουν στα σοβαρά. Εάν τις ίδιες αξίες πρέσβευε οποιοσδήποτε άλλος φορέας, το λιγότερο θα γελοιοποιούνταν. Η μη αλλοίωση των δογματικών κειμένων κατά τις σύγχρονες επιταγές, δημιουργεί ένα ισχυρό ανθεκτικό περίβλημα γύρω από αυτά, το οποίο τα διατηρεί ανέπαφα από τις μεταπτώσεις της δημοτικότητας της θρησκευτικής εξουσίας, αφού αυτή έχει κατορθώσει να περάσει στους πιστούς την αντίληψη ότι αυτά στέκουν κάπου ψηλά και δεν εγγίζονται από τις αδυναμίες που εμφανίζουν οι κληρικοί. Κατ' αποτέλεσμα, ακόμα και αν ο πισ΄τος απομακρυνθεί πρόσκαιρα από το εκκλησιαστικό διοικητικό σύστημα δεν απομακρύνεται και από τον εν γένει θρησκευτικό χώρο(συχνή η φράση που ακούγεται από πιστούς μετά τα εκκλησιαστικά σκάνδαλα "άλλο οι παπάδες και άλλο η θρησκεία μας") και, συνεπώς παραμένουν εν δυνάμει πελάτες.

Ανώνυμος είπε...

Συνέχεια από το προηγούμενο...
Η εμπέδωση της αντίληψης ότι άλλο οι κληρικοί, οι δεσποτάδες και οι πάσης φύσεως εκκλησιαστικοί παράγοντες και άλλο "η εκκλησία μας" εκτός από άκρως αποσπασματική και ευκαιριακή (υποστηρίζεται, κατά το δοκούν, όπου συμφέρει)έχει ύποπτα στοιχεία δολιότητας αφού εξυπηρετεί την διατήρηση ενός συστήματος ανεξάρτητα από την ηθική χρεοκοπία των λειτουργών του. Απόδειξη των ανωτέρω είναι ότι παρά την μαζική, πλέον, διαπίστωση για αναντιστοιχία των ηθικών διδασκαλιών της θρησκείας και της πολιτικής των λειτουργών και εκπροσώπων της, ουδείς δύναται σήμερα να αμφισβητήσει την καθεστημένη τάξη πραγμάτων στο εσωτερικό της Εκκλησίας. Η υγιής λογική διεργασία και πολιτικοκοινωνική εξέλιξη θα ήταν, προφανώς, η εξής: Αφού έχουμε μία υγιή και ιδανική ιδεολογία και σύστημα ηθικών αξιών (δηλαδή ότι, τέλοσπάντων διδάσκει η θρησκεία) και οι επί γης διεκπαιρεωτές - εκπρόσωποι αυτής απέχουν μακράν από την υλοποίηση αυτής της ιδεολογίας, τότε μοιραία πρέπει να τους αποβάλλουμε και να αντικαταστήσουμε το υπάρχον σύστημα οργάνωσης, εξουσίας και εκπροσώπησης της θρησκείας ώστε αυτή να μην υπονομεύεται και να φτάσει αμεσότερα το υποτιθέμενο ευεργετικό θρησκευτικό μήνυμα στους ανθρώπους και τις κοινωνίες.
Ουδείς, όμως, το ετόλμησε αυτό έως σήμερα. Το καλό δόγμα "υπηρετείται" από κακούς λειτουργούς τους οποίους, όμως, κανείς δεν κουνάει από τη θέση τους. Άλλωστε, υπό αυτή την έννοια όλα τα ιδεολογικά συστήματα της ιστορίας τα οποία κατέρρευσαν, περιείχαν, κατ' αρχήν, θετικές δικηρυκτικές αρχές, όμως η πτώση τους οφείλεται στον τρόπο που διοικήθηκαν και υλοποιήθηκαν από τους επικεφαλής τους (πρόσφατο παράδειγμα ο υπαρκτός σοσιαλισμός του 20ου αιώνα).
Και εδώ είναι η αντίφαση: Στο ανέγγιχτο αυτό δόγμα περιέχονται με περισσή φροντίδα και οι κανόνες, οι προβλέψεις και οι διαδικασίες εκλογής, συντήρησης, διοίκησης και παγιοποίησης αυτού, ακριβώς, του εκκλησιαστικού συστήματος και, μάλιστα, πριν από τις αρχές για αγάπη, αλληλοφιλία κλπ. Πρώτα, δηλαδή, βόλεψαν στα "θεόπνευστα" κείμενα τους εαυτούς τους οι ιθύνοντες νόες της Εκκλησίας και μετά τα υπόλοιπα.
Και αν κάποιος καλοπροαίρετος πιστός σπεύσει να προσθέσει ότι από το δόγμα το οποίο πιστεύει, επιλέγει να αποκλείει, εν τέλει, το μέρος που αφορά την διοίκηση και διαχείριση των εκκλησιών, τότε ανήκει, κατά την ίδια την εκκλησία στην "πιο επίκινδυνη αίρεση", αυτή του επιλεκτικού δογματικού αποχρωματισμού (το διάβασα σε θρησκευτικά φυλλάδια που μοιράζονται σε ναούς) Άρα, καταλήγουμε στην αρχή του ιδίου φαύλου κύκλου.

Anna είπε...

ΆΨΟΓΟ ΆΡΘΡΟ !!! Συμφωνώ απόλυτα.