Πολλοί άνθρωποι στον πλανήτη συνεχίζουν να αρνούνται την εξελικτική θεωρία - παρ΄ ότι το 2009 έχει κηρυχθεί «έτος Δαρβίνου»- με τους Έλληνες να είναι ανάμεσα στους πρώτους αμφισβητίες.
«Η εγκύκλιος παιδεία των συμπολιτών μας έπασχε ανέκαθεν, και με δεδομένο την ελάχιστη βιολογία που διδάσκονται, σε συνδυασμό με την υπέρμετρη διδασκαλία των θρησκευτικών, θα μου προκαλούσε εντύπωση το αντίθετο- να ήμασταν δηλαδή έτοιμοι να αποκηρύξουμε τη δημιουργία της φύσης με τη βιβλική της έκδοση ή και με τη “μοντέρνα” λογική της, δηλαδή αυτή του νοήμονος σχεδιασμού», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο κ. Χρήστος Λούης, πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η επιστημονική κοινότητα έχει αποδεχθεί την ορθότητα και τη σημασία του Δαρβίνου στην κατανόηση του κόσμου, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ανακοίνωσε πως είναι συμβατή με τη χριστιανική πίστη και η Αγγλικανική του... ζήτησε συγγνώμη. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει πάρει επισήμως θέση- και σύμφωνα με διεθνή έρευνα, που έγινε το 2006 για το περιοδικό «Νew Scientist», σχεδόν οι μισοί Έλληνες αμφισβητούν ακόμη τον Δαρβίνο.
Από τους ερωτηθέντες μόνο το 54% συμφωνεί με την εξελικτική θεωρία, ενώ 150 χρόνια μετά την πρώτη έκδοση της «Καταγωγής των Ειδών» ένα ποσοστό 29% υποστηρίζει ότι δεν είχε δίκιο και το υπόλοιπο 18% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι από τις 19 χώρες όπου διεξήχθη η έρευνα, η Ελλάδα ξεπερνά σε επίπεδα αποδοχής της εξελικτικής θεωρίας μόνο τις ΗΠΑ- όπου είναι γνωστή η διαμάχη της εξέλιξης με τον «ευφυή σχεδιασμό», σύμφωνα με τον οποίο κάποια ανώτερη μορφή νοημοσύνης κινεί τα νήματα στο Σύμπαν- και τη γειτονική Τουρκία.
«Όλοι οι μαθητές που τέλειωσαν το σχολείο πριν από το 1999 και δεν φοιτούσαν στη Β΄ Δέσμη δεν διδάχθηκαν ποτέ τη θεωρία της εξέλιξης του ανθρώπου. Αλλά και μετά το 2000 κανένας μαθητής του λυκείου δεν διδάσκεται όχι μόνο την εξέλιξη του ανθρώπου αλλά γενικά την εξελικτική θεωρία», σύμφωνα με τη βιολόγο εκπαιδευτικό και διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών Λουκία Πρίνου.
Στο μεταξύ, στη γειτονική μας Τουρκία, το έγκριτο -κατά τ' άλλα- επιστημονικό περιοδικό του Ιδρύματος Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών (TUBIKAT) «Έρευνα και Τεχνολογία» επρόκειτο να έχει στο τεύχος Μαρτίου εξώφυλλο τον Κάρολο Δαρβίνο και τίτλο «Ο Δαρβίνος είναι 200 ετών». Ωστόσο, το εν λόγω περιοδικό που -ας σημειωθεί- υπάρχει εδώ και 40 χρόνια στην Τουρκία, κυκλοφόρησε τελικά με πέντε μέρες καθυστέρηση, με εξώφυλλο τη γη που υπερθερμαίνεται, θέμα τις κλιματολογικές αλλαγές και... 16 σελίδες λιγότερες.
Η θεωρία του Δαρβίνου δεν άρεσε καθόλου στον συντηρητικό αντιπρόεδρο του ΤUΒΙΤΑΚ Ομέρ Τζεμπετζί, ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ. Κάλεσε στο γραφείο του τη διευθύντρια σύνταξης του περιοδικού Τσιγντέμ Ατάκουμαν και της ζήτησε να αλλάξει αμέσως την ύλη και να εξαφανίσει ό,τι έχει σχέση με τον Δαρβίνο. Εκείνη αρνήθηκε και ο αντιπρόεδρος την απέλυσε. Στο περιοδικό άλλαξε όλη η ύλη, ασφαλώς και η πρώτη σελίδα. Νέο βασικό θέμα έγινε η κλιματολογική αλλαγή.
Στον 21ο αιώνα ένα είναι σίγουρο:Ο Αδάμ ζει και βασιλεύει...